loader
menu

CIUTAT

Pau Ricomà: 'Tenim una ciutat que creix de manera espontània, com la mala herba'

Sergi Casado Ciutat divendres, 09 de novembre de 2018

Seguim el cicle d'entrevistes als portaveus dels grups municipals amb vistes a les eleccions municipals de l'any que ve. Arriba el torn del líder d'Esquerra Republicana, Pau Ricomà.

Pau Ricomà, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona i candidat republicà a les eleccions municipals de 2019. Foto: circdetarragona.com

Pregunta: Fa uns mesos el seu partit el va escollir com a candidat a les municipals, però tal com està la situació política actual pot assegurar que ho serà?
Resposta: “Jo puc assegurar que tinc tota la predisposició i ganes de ser-ho i també puc assegurar que el partit em dona suport. Estem treballant en aquesta direcció i amb ganes de guanyar”

P: És possible una candidatura unitària a Tarragona?
R: “A nivell de partit, tenim l’opinió compartida de que no és el que volem, i per vàries raons, perquè governar una ciutat vol dir donar resposta a les necessitats de la gent i això no es pot improvisar, és una feina prèvia, de conèixer a la gent i de fer una proposta com a partit. La feina feta no la podem malmetre sense cap orientació clara. Volem governar per tota la ciutat i no només per als que pensen com nosaltres i això vol dir obrir-nos a la gent.”

P: Fins fa poc la vida municipal a Tarragona semblava més plàcida, però ara potser ja no ho és tant?
R: “La meva visió dels últims quatre anys és que ha estat d’una absoluta placidesa, amb un govern del PSC i amb Convergència i el PP, que tenien els seus dos líders també al Parlament, fent una oposició molt light i posicionant-se més com el millor aliat que no pas com a oposició.”

P: I això en aquest mandat ha canviat.
R: "Sí, ara hi ha hagut oposició, hi ha hagut fiscalització, hi ha hagut més rigor i això ha remogut moltes més coses.”

P: Després de l’1 d’octubre tot ha canviat. A Tarragona també? Han canviat les relacions entre partits, o entre les persones que els formen?
R: “En absolut, després de l’1 d’octubre ens hem trobat més gent compartint uns valors republicans i democràtics. El que va passar l’1 d’octubre té continuïtat amb el que va passar el 3 d’octubre i després s’obren moltes més relacions amb gent que comparteix la voluntat de que poguem votar i autodeterminar-nos. L’1 d’octubre va ser un impuls en totes les direccions de diàleg.”

P: Troba que l’Ajuntament de Tarragona hauria de demostrar més sensibilitat amb els presos polítics?
R: “Em sap molt de greu venint de qui ve, perquè és un alcalde compromès amb els temes socials; fins i tot amb l’objecció de consciència, i ara hagi fet un pas tant bèstia, cap a la dreta, amb menyspreu no només pels sentiments dels drets humans sinó també pels fets de l’1 d’octubre, ja que mentre estaven colpejant a gent de Tarragona es va amagar cobardament. No m’imagino que en la mateixa situació esbatussin a uns ciutadans que no pensin com jo i m’estigui a casa mirant-m’ho o amagat, i a les vuit de la nit, quan algú m’ho comenta i em diu que hi ha hagut alcaldes socialistes més valents que jo i han sortit, i que faci un vídeo 'cutre' en que posi en la mateixa balança a policies i a gent que es defensava".

P: Pesa tant la influència del seu soci de govern?
R: “El Ballesteros d’avui dia és absolutament irreconeixible amb el que va ser i no sé si és que els socis de govern els fan pensar així o és que ell pacta amb ells perquè cada vegada pensa més com ells. Sigui com sigui, un alcalde és un alcalde, i quan peguen a la seva gent, ha de donar la cara per ells.”

P: Seran les seves terceres eleccions i les segones com a cap de llista. Sap ja en què ha de millorar i què no ha de fer perquè l’escullin?
R: “Aprens moltes coses, sobretot coses tant senzilles com que hi ha iniciatives municipals que s’acaben vehiculant a través d’altres institucions, i és molt imporant tenir una bona relació de treball amb els teus diputats a Barcelona i a Madrid. La política local no s’acaba només en l’àmbit local, i tenir aquest nivell de connexió amb el teu partit i els teus representants és molt important.”

P: Vostè és molt actiu a les xarxes, i de vegades, com molts, s’ha passat de frenada. Fins a quin punt són bones?
R: “Ja era actiu a les xarxes abans de ser un polític electe, i sí que és cert que, moltes vegades em comporto com un ciutadà a les xarxes i potser hauria d’afinar una miqueta més, perquè actuo com a ciutadà i moltes persones interpreten amb transcendència i li donen una importància que jo potser no li dono.”

P: Al 2015 van obtenir 4 regidors. Amb quin resultat se sentirien satisfets l’any 2019?
R: “No ens sentirem satisfets si no guanyem. Sabem que sortirà un consistori molt fragmentat i que caldrà molta feina de diàleg, però la nostra intenció és poder aplicar el nostre model de ciutat, poder fer una miqueta la ciutat compartida amb la gent.”

P: Es comenta que les eleccions a Tarragona podrien ser un duel PSC-Ciutadans. Què me’n diu?
R: “No ho sé, jo només li dic que nosaltres estem ben posicionats per poder competir.”

P: Posem que surt com alcalde. Què és el primer que fa?
R: “Explicaré que hi haurà un canvi absolut en la manera de portar la ciutat, en què els ciutadans seran molt més actius i això comportarà un canvi. El primer que faré será treballar amb els treballadors municipals perquè el seu paper amb el canvi de paradigma funcioni.”

P: Què li sembla l’anunci de Ballesteros de bus gratuït per a tothom?
R: “És un anunci pur de campanya, perquè quan has estat durant 12 anys pujant el preu del bitllet de l’autobus, quan falten quatre mesos anuncies una rebaixa que no se sap quina serà. Evidentment és electoralista.”

P: És un anunci que afecta la mobilitat; un assumpte que no és precisament menor.
R: “El Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible posava una sèrie de conclusions i prioritats, algunes de les quals referents al transport públic. Resulta que tenim una flota molt envellida fins el punt de que els treballadors fan vaga, i ja no per millorar les seves condicions laborals, sinó per renovar la flota. Tenim unes línies que no són practiques, i això també ho diu les conclusions del pla de mobilitat. Per exemple, no pot ser que un estudiant tardi més d’una hora per anar des de Boscos fins a Sescelades en transport públic.”

P: Faci’m una breu radiografia de la ciutat.
R: “Ara mateix la veig en decadència, veig una ciutat que no aprofita els seus actius, veig un Ajuntament que governa d’esquena als ciutadans i que no els implica en el govern, al contrari. És una ciutat que no té cap estratègia cultural potent. El resultat de tot això és una ciutat bruta i amb molts problemes en la part antiga, i amb un clar deteriorament comercial. Aquest és el llegat de Ballesteros.”

P: Té algun pla de xoc preparat ERC si guanya o és decisiva?
R: “Tenim unes prioritats; en primer lloc repensar el model urbanístic. Ara tenim una ciutat que està creixent de manera espontània, com la mala herba. Ens estem trobant una zona centre més envellida, cada vegada amb més pisos buits i aquesta és la part que li dona més identitat i això està en franca decadència. I actuarem també de manera multidisciplinar, perquè també estem parlant de carrers, de comerços, de convivència, d’atenció a la gent gran. I molt important també i cabdal: cohesionar la ciutat, perquè el riu Francolí continua sent una cicatriu enorme i s’ha de convertir en un nexe d’unió entre el centre, el nord i ponent. I preservar al màxim també tots els espais naturals que tenim, ja que mentre es degrada el centre no podem pensar en construir la Budallera a la Vall del Llorito.”

P: Què és la primera cosa que cal erradicar del dia a dia de Tarragona perquè la gent s’hi senti més còmoda?
R: “Primer que res, l’estat dels carrers i dels parcs, estan bruts i mal cuidats, és el més notori. Però cap fòrmula no funcionarà si no es fa amb la col·laboració i la implicació dels ciutadans. Nosaltres apostem per una fòrmula de consells de districtes, que consisteix a dividir la ciutat en cinc grans districtes. Allí ens reuniríem totes les associacions i actors implicats amb l’Ajuntament, llavors es farien unes actes i això obligaria a l’Ajuntament a respondre formalment. Això que sembla tant senzill resulta que significa tenir a tota la població treballant per allò que és més immediat per a ells. Les ciutats que funcionen ja ho fan així. Hem de passar de la trucada al regidor que jo conec perquè m’ho arregli.”

P: Fa temps que venen denunciant la brutícia dels carrers, els abocadors incontrolats i l’incivisme. És la principal xacra de la ciutat?
R: “És la més visible, fins el punt que ja ha afectat a l’ànima de la gent i a l’autoestima. Quan tots els movem per altres ciutats i després veiem la nostra… És increïble que hi hagi contractes tant importants com el del servei de neteja i no hi hagi una inspecció regulada. I llavors caldria preguntar a qui no l’interessa que n’hi hagi. Doncs no ho sabem, però és escandalós. És que han aparegut rates! i que Ballesteros ho negui significa tenir molta barra. No és una aparició espontània, és que n’hi ha en molts llocs de la ciutat, des de les platges, fins als parcs infantils de Bonavista, passant per molts carrers de la ciutat. No hi ha imatge més clara del nivell de degradació de la ciutat que aquesta.”

P: Tenim a l’alcalde i a una regidora imputats. Això també és una xacra?
R: “Evidentment és una xacra perquè ha d’anar a judici. Podem passar per alt que les diligències prèvies són per solucionar el tema, però un cop ja hem vist la instrucció i la interlocutòria realment fa mal a la vista i també a la ciutat. Només de pensar que l’alcalde de la ciutat estigui assegut al banc dels acusats és una imatge molt negativa per a la ciutat.”

P: Patrimoni. Hi ha espais tancats i falta de personal al Museu d'Història de Tarragona. Què proposen vostès?
R: “L’únic recurs fort que tenim és el patrimoni, i la gestió que se n’està fent és realment molt dolenta. No hi ha una línea museogràfica clara, atractiva ni moderna però fins i tot des del punt de vista de cohesió i d’autoestima per aconseguir un projecte comú de ciutat, tenim un problema amb el Museu d’Història perquè no està explicant la història de la nostra ciutat.”

P: Què es deixa d’explicar?
R: “No han explicat el creixement de la ciutat durant els anys seixanta i setanta. No s’ha fet una feina del que va suposar aquesta arribada de gent amb triplicació de població. És un fet històric recent, però que va canviar la fesomia de la ciutat. S’hauria d’explicar des d’un punt d vista d’orgull i d’autoestima. No expliquem la història medieval, ni tampoc la modernista. No estem creant un relat de ciutat.”

P: Veig que parla molt de l’autoestima dels tarragonins i tarragonines. Realment està tant baixa?
R: “Ens falten arguments per tenir-la amunt. L’autoestima la podríem tenir molt alta perquè Tarragona té moltíssimes coses bones, com el gran paper que ha tingut en la història de Catalunya. Sempre he comentat que la nació catalana existeix en gran part per Tarragona. Tenim molts recursos històrics, i industrials, tenim un paisatge meravellós, el que passa és que tenim un equip de govern que en comptes de fer prosperar la ciutat amb els recursos de què disposa ha fet coses que no tenen res a veure amb nosaltres, com l’smart city o com els Jocs, i sobretot de la manera com ho han fet. Han tret a Tarragona les seves fortaleses i ens han fet entrar en camp on tenim molt poca cosa a dir. O be no sabem el que tenim o no n’estem orgullosos.”

P: I la gestió en materia turística?
R: “La gestió s’està fent agafant la part més senzilla, que és el món romà, però alhora obviant altres realitats de la ciutat i la imatge que estem donant no és atractiva. Tenim un problema claríssim amb la divulgació del que som. Tenim un problema també amb la infraestructura hotelera,tenim una gestió molt millorable dels espais patrimonials. I ens oblidem del potencialitat que suposa les comarques que tenim al nostre voltant.”

P: Va massa per lliure?
R: “Hauríem de ser la porta d’entrada de totes les comarques que tenim al voltant. No sabem aprofitar el que tenim.”

P: El món de la cultura tampoc sembla gaire content. Troba que cal donar-li un impuls?
R: “Hi ha una dicotomia impressionant. Tenim la millor generació de creadors i intèrprets en molts camps i en canvi hi ha allunyament i falta de facilitats perquè actuïn i perquè la seva feina es visualitzi. Ens falten infraestructures de tot tipus perquè no tenim un auditori com Déu mana. Des de l’Ajuntament, a més, no es valora la importància del fet cultural perquè la cultura no només té la visió de programació. La cultura ha de ser un element de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats. No pot ser que als barris no hi hagi oferta cultural permanent, no entenc perquè no es programa més als centres cívics. Per què aquesta idea de que si es vol anar a un concert cal anar al centre? Als barris hi ha una vida cultural molt rica.”

P: Veig que no li agrada el model actual de difusió cultural del que es cou a la ciutat.
R: “Tenim un problema enorme amb la difusió del que fem. Si volem fer-ho atractiu perquè la gent hi vingui el que no podem fer és no anunciar-ho, com tampoc no anunciem el que fan altres institucions. Quan una iniciativa ja no és municipal, sembla que ja no interessa. Hem de valorar molt més el que fan les entitats i els particulars.”

P: Fem un salt i anem cap als Jocs. De què van servir? Què han deixat per Tarragona?
R: “Quan es fan uns Jocs, la intenció final és transformar la ciutat, que arribin inversions, i que agafi imatge i es projecti a l’exterior, però en aquest sentit, després dels Jocs Tarragona no ha canviat en res i si ha canviat alguna cosa ha estat a pitjor. Si comparem la imatge que va projectar Tarragona amb els Jocs i la que projecta cada dos anys amb el Concurs de Castells són dos móns. El Concurs està ben organitzat, funciona, la TAP està a petar, hi ha mitjans de tot el món, hi ha repercussió… i, en canvi, amb els Jocs, feina rai.”

P: Troba que amb els Jocs hi va haver un intent d’espanyolització de la ciutat?
R: “Es va donar un discurs de ciutat totalment aliè al que és Tarragona, i la idea d’espanyolitzar la ciutat a través dels Jocs ha estat la maniobra d’imatge política més nefasta que hi ha hagut en dècades. Recordo que alguns alcaldes de l’antic règim, com l’alcalde Olivé van fer un intent de catalanitzar la ciutat, i ara en canvi, en democràcia, l’alcalde Ballesteros vol donar una imatge d’espanyolitat absurda que no té res a veure amb el que es fa a Tarragona, i no té res a veure, és un despropòsit. La imatge que s’ha donat és d’una espanyolitat forçada, que no és real, i a més, d’una imatge de desorganitzció, d’una ciutat incapaç d’organitzar bé les coses. Ara, aquesta imatge contrasta amb el que és la realitat quotidiana de les entitats de la ciutat que lluiten amb pressupostos molt limitats però que fan coses molt potents. Els Jocs van ser un malson que va durar uns quants dies.”

P: I què en farem de l’Anella Mediterrània? Des que es van acabar els Jocs només s’hi ha fet el concert de la Mondragón.
R: “És complicat. La gestió ha de ser municipal. La gran obsessió de l’Ajuntament és que allí hi passin coses durant totes les hores del dia. Aquests equipaments han d’estar ocupats tantes hores com millor. Hem d’aconseguir que els clubs esportius, les entitats i les escoles els utilitzin perquè no s’acabi convertint en un parc temàtic fantasma.”

P: Troba que els barris estan contents? Es va prometre que es relligarien amb el centre, però de moment res.
R: “Estan maltractats i volem que se’ls faci cas. De vegades se’ls tracta com si fossin un polígon.”

P: Projectes encallats. Banc d’Espanya, IKEA, transformació Part Alta en zona de vianants, Jaume I… què cal fer amb això.
R: “Cada assumpte té les seves particularitats, perquè n’hi ha que estan judicialitzats o n’hi ha que depenen d’altres administracions, però abans que res cal comptar amb els veïns. Posem com a exemple el complex Tabacalera, on estem pendents del que digui el Pla Director. A mi el que em preocupa és que si el pla indica que cal fer inversions sempre seran amb diners de fora i mentrestant hem d’utilitzar-ho.”


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar