loader
menu

CIUTAT

Clam contra la possible arribada de la Fundación Franco a Tarragona

El Circ Ciutat dimarts, 20 de novembre de 2018

En el 43è aniversari de la mort del dictador Francisco Franco el Fòrum de Tarragona per la Memòria, la Plataforma Antifeixista i la CUP han aprofitat per posicionar-se en contra de la possible instal·lació d'una seu de la Fundació Francisco Franco a la ciutat, i han fet pública una moció conjunta que duran al plenari per tal que l’Ajuntament es posicioni en el mateix sentit, i doni compliment als acords aprovats al plenari en relació a retirar la simbologia feixista i contra els crims del franquisme.

Una imatge del Valle de los Caídos, on continua enterrat el Dictador Franco. Foto: cedida

Pep Prats, en representació del Fòrum de Tarragona per la Memòria, ha criticat la normalització de la presència feixista 43 anys després de la mort de Franco, que s’evidencia a les manifestacions organitzades per formacions com la Falange o en fundacions com la que porta el nom del dictador. Prats ha recordat que existeix una resolució del Parlament Europeu que emplaça a prohibir no només aquesta fundació sinó totes les entitats i organitzacions que glorifiquen el feixisme i ha criticat que “no se li està donant compliment i sembla que a l’Estat espanyol sigui compatible ser demòcrata amb ser franquista, quan és una aberració”.

Prats també ha situat l’origen de la problemàtica en l’esperit de la transició, la qual “va consistir en canviar alguna cosa perquè no res canviï i ens ha instaurat en la inacció”. Ha afirmat que “avui en dia els partits progressistes fan veure que volen canviar coses però acaben dient que hi ha coses més importants que el franquisme”. Això, ha afegit, es pot veure tant al govern central com a l’Ajuntamet de la ciutat, que encara no ha desenvolupat els acords de les mocions aprovades.

Per la seva banda, des de la Plataforma Antifeixista de Tarragona, Gemma Lladó, han fet una crida a “l’apoderament de la classe treballadora per plantar cara al feixisme que cada dia avança més als nostres barris i pobles”. Gemma Lladó ha remarcat la necessitat que el clam “No Passaran” esdevingui unànime entre totes les forces que es declarin antifeixistes.

Per últim, la portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, ha explicat que les tres formacions portaran al plenari una moció per tal que el saló de plens rebutgi la presència de la Fundació Nacional Francisco Franco a Tarragona, després que el seu president des públic fa unes setmanes la intenció d’aquesta organització d’obrir una seu a Barcelona o a Tarragona.

Pau Ricomà, líder d’ERC a Tarragona, demana que l’ajuntament declari la Fundació Francisco Franco entitat non grata a la ciutat. La petició dels republicans arriba davant les notícies de la possible instal·lació a Tarragona d’una seu de la fundació que exalta la figura del dictador. ‘L’objectiu d’aquesta fundació és la glorificació de la figura i els fets d’un dictador criminal i no pot tenir cabuda en cap societat democràtica’, afirma Ricomà.

ERC vol que l'Ajuntament declari 'non grata' a la Fundació Franco

El portaveu d’ERC demana a l’alcalde que convoqui una Junta de Portaveus per fer una declaració institucional de rebuig a aquesta entitat i per declarar-la non grata a Tarragona. ‘L’ajuntament s’ha de comprometre de forma unànime i explícita a no establir cap mena de relació amb aquesta entitat i a explorar totes les vies legals possibles per impedir la seva implantació a Tarragona’.

Pau Ricomà afirma de forma contundent que ‘el feixisme s’ha de combatre a tot arreu i a l’ajuntament de Tarragona no li pot tremolar la mà a l’hora de manifestar que no són benvinguts a la nostra ciutat’. Ricomà considera que ‘l’existència de la Fundació Francisco Franco és un atemptat a la memòria de les víctimes del franquisme’ i recorda que ‘a Tarragona tenim un llarg llistat de persones que van ser afusellades, empresonades o represaliades pel règim dictatorial de Franco’.

Des d’ERC confien en obtenir el suport de tots els partits per declarar non grata la fundació franquista. ‘Fa dos anys vam aconseguir el suport de tots els partits de Tarragona per retirar el títol d’alcalde honorífic a Franco. Ara toca tornar a fer front comú’. Ricomà afegeix que cal que els partits facin pressió en tots els estaments possibles per aconseguir la il·legalització de la Fundació Francisco Franco. ‘La permissivitat d’Espanya amb el feixisme escandalitza Europa’, destaca Ricomà qui recorda que el Parlament Europeu va demanar el mes passat que s’il·legalitzi la fundació franquista i qualsevol altra que faci apologia del feixisme.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar