loader
menu

CIUTAT

Ballesteros promet bus gratuït abans de les eleccions

El Circ Ciutat dijous, 22 de novembre de 2018

La promesa de bus gratis per a tots els tarragonins que va llençar l'alcalde-candidat serà una realitat abans de les eleccions. Així ho ha anunciat ell mateix durant una conferència a l'auditori de la Diputació, sota el títol "La Tarragona social, verda i innovadora" ,en la qual ha concretat la proposta i ha avançat les mesures que vol aplicar en matèria de mobilitat.

L'alcalde Ballesteros, durant un moment de la conferència a l'auditori de la Diputació. Foto: @tgnajuntament

Abans de desgranar com s'ho faran perquè el transport sigui de franc per a tots els veïns i veïnes de Tarragona, l'alcalde ha destacat que el 2018 "serà recordat per tres fets que han contribuït i molt a fer créixer la marca Tarragona: en primer lloc, els Jocs; en segon lloc, el Seat Tarraco, i el Concurs de castells".

Pel que fa a la proposta dels busos que ha generat debat des que la va anunciar quan va explicar que volia repetir com a candidat del PSC, Ballesteros ha parlat de “modernització en el transport públic municipal, que passa per construir un sistema més social, més tecnològic i que inclogui una reordenació urbanística”. I ha afegit: “Serem la primera ciutat a arribar a la gratuïtat universal, perquè els treballadors i treballadores no hagin de gastar més diners per guanyar-se la vida”. L’alcalde ha recordat que es va iniciar la revolució del transport públic i de l’EMT amb el bitllet gratuït per a jubilats i pensionistes. Després es va estendre als escolars i després van arribar iniciatives com la T-Avança. “Ara volem anar un pas més enllà” .

Aquesta revolució s’inicia amb una reestructuració de l’EMT –“que seguirà sent pública al 100%”– que tindrà, com a principal element social, el bitllet gratuït. Aquesta transformació permetrà un gran canvi en el model de mobilitat, “ens ajudarà a tenir una ciutat més sostenible, mediambientalment millor i amb un millor servei als ciutadans”, ha afegit.

Ballesteros ha defensat que no es tracta d'una proposta electoral i ha anunciat que començarà abans del proper mandat. Això, sí, "formarà part del nostre programa electoral però, tot complint amb el que vàrem prometre".

També ha explicat que disposen del finançament necessari per aplicar la gratuïtat del bus, i en aquest aspecte ha recordat que la situació econòmica actual de l’Ajuntament permet disposar d’entre 40 i 50 milions d’euros per a inversions durant el proper mandat. “Això vol dir que tindrem una capacitat inversora que mai abans no hem tingut, de més de 10 milions d’euros anuals”.

Un altre "avantatge afegit", segons l'alcalde, és que, en breu, canviaran els comptes de l’EMT perquè finalitza l’etapa de 20 anys de renting que existia fins ara, i això suposarà que l'empresa de transport s'estalviï els 1,8 milions d’euros que actualment paga en aquest concepte.

"Quan parlem de la revolució de l’EMT ho fem amb proves, amb dades i amb fets"

En paral·lel a la gratuïtat del transport públic, l'EMT renovarà la flota amb tres nous autobusos urbans que començaran a circular durant el primer trimestre de l'any que ve. A aquests tres nous vehicles s'hi han d'afegir 8 més que l'EMT adquirirà durant la resta de l'any que ve, amb una inversió de 2 ME. L'operació de rentat de cara dels busos municipals tarragonins es completarà durant els anys següents amb una altra partida d'1,5 ME també promesos per l'alcalde. "Amb xifres brutes, l’EMT té un pressupost de 14,5 milions d’euros, dels quals 5 milions d’euros són per ingressos i 9,5 d’aportació municipal”, ha dit l'alcalde.

Com es farà?

La reestructuració de l’EMT comença per anar suprimint els vehicles més antics i buscant autocars més adaptats a les necessitats de Tarragona i de la ciutadania. Els nous autocars articulats ja adquirits permetran aterrar aquest projecte. Uns vehicles que estaran dedicats,fonamentalment, a les línies 54 (Bonavista), 42 (Laboral) i 8 (Llevant), amb l’objectiu que permetin oferir una major capacitat de viatgers en les hores punta.

Els nous vehicles que progressivament s’aniran incorporant a la flota de l’EMT també suposaran una menor necessitat d’unitats, donat l’estalvi de temps de taller respecte dels actuals autocars amb què comptem, així com també oferiran millores a nivell mediambiental.

El pàrquing Battestini serà l'estació central dels autobusos municipals

Durant la conferència, l'alcalde també ha anunciat la transformació de l’aparcament de Battestini en l’estació central d’autobusos municipals. Una estació que interactuarà amb l’actual d’autobusos interurbans, facilitant així l’accés i connexió dels viatgers interurbans, i que permetrà la reorganització de les línies, la creació de busos llançadora, més estalvi econòmic i unes millors condicions de treball per als conductors de l'EMT.

Així mateix, aquesta Estació Central estarà abastida pels nous carrils de transport (bus i taxi) que és previst que s'habilitin a la coca central de l’Avinguda Roma. Així, els autobusos deixaran de circular per les vials laterals, com fan ara, evitant així el col·lapse i congestió del trànsit.

Nous aparcaments dissuasius a l'N-340 i a la carretera del cementiri

També es fa necessària la creació de nous aparcaments dissuasius amb accés a l’autobús municipal. “Ja estem treballant en aquesta proposta amb l’adequació d’un aparcament a l’antiga N-340 per Llevant. Així mateix, serà necessari ampliar la presència d’aparcaments dissuasius per la N-240 i per la carretera del Pont d’Armentera”, ha afegit.

L'alcalde també ha parlat de la Targeta Ciutadana Tarragonina, la TT; un servei municipal que ens permetrà accedir i relacionar-nos amb els serveis públics municipals, com l’autobús urbà, els museus, els espectacles i molt més.

La Tarragona Verda: edificis amb energia renovable

Un dels eixos en els que també l’alcalde Ballesteros ha focalitzat la conferència és en la Tarragona Verda. “Tenim totes les condicions per construir una Tarragona verda amb els fonaments que hem anat construint: l’Anella Verda i parcs com el Francolí, el de la desembocadura del Gaià, el parc de l’Amfiteatre, el Parc de la Coma o el del Llorito i la mateixa Anella Verda Mediterrània. Això suposarà 2.554.536,44 m2 d’hectàrees amb tot el que això significa d’absorció de CO2.

Segons l’Organització Mundial de la Salut les ciutats haurien de tenir entre 15 i 20 m2 de sol verd per habitant. De les 28 ciutats de Catalunya de més de 50.000 habitants, únicament 9 estan dins aquesta ràtio i Tarragona entra dins aquests paràmetres”. “Per tant -ha insistit l’alcalde Ballesteros- amb l’impuls per les noves tecnologies, amb tots els vehicles municipals sostenibles o amb el mateix projecte de bus gratuït situarem a Tarragona com una ciutat verda. Volem que els serveis municipals s’abasteixin amb energies renovables.

Finalment, l’alcalde de Tarragona s’ha referit al Pla d’Inversions Municipals que s’encetarà l’any vinent i que es perllongarà fins al 2022 que inclou importants partides pressupostàries destinades al Pla de barris i ciutat (8 milions d’euros), millores de les infraestructures de la ciutat i polígons (4 milions), el condicionament d’aules escolars (2 milions), habitatge social (2 milions), el projecte del Banc d’Espanya (2 milions), instal·lacions esportives i l’ús del camp de rugbi (1,65 milions), millores als locals de les colles castelleres (1,2 milions) i inversió en actuacions hidràuliques i al clavegueram de la ciutat (1 milió).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar