loader
menu

CIUTAT

José Luis Martín (PP): 'El PP ha impedit que hi hagi llaços grocs en l'espai públic'

El Circ Ciutat dilluns, 26 de novembre de 2018

Donem per acabat el cicle d'entrevistes als portaveus municipals de l'Ajuntament de Tarragona amb la conversa amb José Luis Martín, líder del Partit Popular al consistori i alhora Primer Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Tarragona. Al maig de l'any que ve encapçalarà la llista dels populars.

Una imatge del portaveu del PP a l'Ajuntament de Tarragona i també alcaldable popular a les eleccions municipals de 2019, José Luis Martín. Foto: circdetarragona.com

Pregunta: Després de l’'Alejandrisme', vostè serà el cap de llista per a les properes municipals. Ja es veu com a candidat?
Resposta: “Sí, perquè porto dos anys de portaveu del PP i després de l’Alejandro sóc la persona que va agafar el relleu, clar que em veig com a candidat.”

P: Què va pensar quan se’n va anar al Parlament? Es van sentir orfes?
R: “Ens vam sentir contents i alegres pel pas que feia ell. Primer portaveu i ara, com s’ha vist, president del PP català. Crec que va ser una gran decisió per part seva i es veurà en el nou rumb del Partit Popular a Catalunya.”

P: Vostè és discret, més aviat reservat i poc amant de parlar. Troba que ja encaixa prou amb el perfil d’un alcaldable?
R: “Sí que encaixo, parlo amb els veïns i amb les associacions... pot ser que la gent em vegi així, però després canvien l’opinió.”

P: Ho volia ser realment? O el partit el va empènyer?
R: “Jo m'he presentat amb l’Alejandro en les darreres tres eleccions, formo part del grup municipal des de fa anys i quan [l'Alejandro Fernández] se’n va anar al Parlament i Roca [Jordi] al Congrés dels Diputats, sóc dels que porto més anys al partit; des del 95 si no recordo malament.”

P: A part, agafa el PP potser en un moment difícil. Com s’ha de reflotar?
R: “No tenim enquestes, però ens presentarem per seguir governant i segur que tindrem més regidors dels que tenim en l’actualitat.”

P: Haurà estat tres anys com a soci de govern de Ballesteros i en canvi en campanya l'haurà de combatre.
R: “Al febrer de 2016 quan vam fer el pacte ho vam fer per millorar l’estabilitat, però som dos partits diferents, amb objectius i diferents i crec que és compatible fer campanya i seguir governant junts a la ciutat.”

P: Firmaria ja ampliar el pacte quatre anys més?
R: “Sí, perquè crec que haurà estat positiu per a la ciutat i li ha donat estabilitat; una cosa que no tenen altres municipis al voltant de Tarragona.”

P: Creu que després de 12 anys de Ballesteros és hora d’un canvi?
R: “Per això ens presentem, per donar un canvi a la ciutat i que hi hagi un relleu a l’alcaldia.”

P: Vostè ja porta uns quants anys a la política municipal, troba que en els darrers mesos també s’ha tornat menys plàcida?
R: “Sí que és veritat que hi ha partits que fan de l’enfrontament la seva manera de fer política, però el que està fent el Partit Popular és governar per la ciutat i deixar de banda el que hi pugui haver al voltant de l’Ajuntament.”

P: Després de l’1 d’octubre i del 3 d’octubre [de 2017] han canviat les relacions entre els partits i entre les persones que els formen?
R: “Amb els companys de l’Ajuntament jo no tinc cap problema, però sí és veritat que en la societat possiblement sí que hi ha hagut algun conflicte entre veïns, i l’exemple és el que li va passar a l’Alejandro Fernández fa uns dies, i tambe el que em va passar a mi durant les dates a les que vostè s’ha referit.”

P: Ara està en el govern, però ha estat uns quants anys a l’oposició. Entèn que l’oposició critiqui al govern? Vostès també ho van fer.
R: “No ho entenc…”

P: Però si vostès també eren oposició fins fa quatre dies?
R: “Sí, sí, entesos. Però penso que nosaltres fèiem una oposició més constructiva, i ara és oposició per oposició, per destruir; i també perquè es creu que la manera de governar es presentant mocions. La manera de governar es treient més regidors que la resta de partits polítics, no presentant mocions que els qui les presenten saben el recorregut que tenen i que a més no són ni d’assumptes en els quals l’Ajuntament hi té competències.”

P: Quan arribi la campanya com dirà que veu la ciutat? Li agrada? Li dic perquè tal com estigui Tarragona també será responsabilitat del PP?
R: “Sempre es poden millorar les coses. Nosaltres, en els tres anys de govern crec que les regidories que hem gestionat hem fet bona tasca i això és el que intentarem vendre, la nostra gestió dins de l’Ajuntament.”

P: Des de fa temps circula el ‘mantra’ de que Tarragona està bruta. Netegen poc o els tarragonins som bruts?
R: “Hi ha un problema molt gran d’incivisme a la ciutat, i li posaré un exemple. Fa uns dies vam estar en una reunió de l’associació de veïns de la Granja, on ens van demanar que pintessim un parc infantil i l’endemà ja estava amb pintades i graffitis. També li dic que totes les ciutats sempre poden estar més netes, hi ha un contracte que es compleix de manera escrupolosa i en el que també estem intentant introduir alguna modificació, com més màquines d’aigua per netejar més els carrers. El contracte de la neteja, si no recordo malament, ve de l’època de l’anterior alcalde i possiblement ha d’anar evolucionant amb el temps i amb això estem treballant.”

P: Ara que ha mencionat els grafittis, fa uns mesos van ser un maldecap perquè fins i tot atemptaven contra els elements patrimonials. S’ha identificat ja a l’autor o autors? Li pregunto perquè la Guàrdia Urbana també hi estava treballant.
R: “Que jo tingui coneixement, no.”

P: Com a regidor d’espais públics en els darrers mesos ha liderat la ‘batalla’ contra els llaços grocs colocats en diversos espais. S’ha sentit còmode? És esgotador?
R: “A diferència d’altres ciutats, a Tarragona, el fet que governi el Partit Popular ha impedit que hi hagi llaços grocs en l’espai públic, que no hi hagi pancartes a l’Ajuntament, i crec que està inclòs dins de les funcions que tinc i que consisteixen en que l’espai públic es conservi de la millor manera possible.”

P: Ja ha sigut alcalde, tot i que en funcions, però si surt escollit alcalde, què és el primer que fa?
R: “Possiblement, seria parlar amb els alts funcionaris de l’Ajuntament per intentar reestructurar-ne el funcionament.”

P: Amb això m’està dient que no li agrada com funciona actualment.
R: “No, tampoc és això. Com passa amb la neteja, tot sempre és millorable, i el funcionament de l’Ajuntament, també. Si tot fos meravellós, possiblement no ens presentaríem.”

P: Què en pensa de l’anunci de Ballesteros de bus gratuït per a tothom? Se la va haver d’empassar com a soci de govern, però com a adversari a les urnes com la veu?
R: “Per començar, encara no me l’he empassat perquè encara no s’ha fet efectiva. Crec que és una mesura clarament electoralista perquè es fa en un àmbit electoralista, en un àmbit de presentació d’ell a les eleccions i amb gent del seu partit. Si ho hagués fet en un altre àmbit, com ara un consell d’administració de l’EMT, podríem discutir si ho és o no [electoralista]. Insisteixo: l’àmbit de presentació té molt a veure amb l’objectiu amb que qualifico la mesura.”

P: A vostè no li agrada, oi?
R: “Jo tinc altres prioritats en els busos, que són millorar les freqüències d’algunes línies i renovar la flota. Si anem cap a un model de transport públic el que s’ha de fer és millorar-ne la freqüència perquè els ciutadans puguin agafar més busos.”

P: I si ho comença a posar en marxa abans de les eleccions, ho haurà d’aplaudir… perquè será el seu soci…
R: “Aplaudir no, nosaltres governem junts i entenc que nosaltres prenem decisions que agradin menys al nostre soci i a l’inrevès, també. Però ja veurem com i quan s’aplica.”

P: De què se sent més orgullos de la seva tasca al govern? És l’home fort del govern de Ballesteros.
R: “D’estar treballant per la ciutat com a primer tinent d’alcalde i encara que per poc temps, també per haver-ho fet com a alcalde en funcions. Per a mi va ser un gran orgull.”

P: I del que menys? Què se’ls ha quedat en el ‘tintero’ i que ja no tenen temps d’aplicar?
R: “Sempre queden projectes que s’haurien pogut fer, però que no ha estat possible per qüestions pressupostàries. Un dels objectius del pacte de govern era millorar l’espai públic i crec que s’ha fet una gran inversió en enllumenat, ja que fa anys que no ens gastàvem 700.000 euros. La via pública també s’ha millorat, hem reformat setze parcs infantils i crec que fa molts anys que no es tocaven. Hem fet moltes coses.”

P: Al marge de votar diferent en algunes mocions que no eren estrictament de ciutat, ha notat alguna fricció amb els seus socis del PSC?
R: “En totes les mocions de ciutat hem votat el mateix i sí que és veritat que en les mocions ideològiques, com ja vam negociar abans de signar el pacte de govern, cadascú té la seva opinió.”

P: No podrà criticar que el pla de neteja integral de la ciutat que s’ha engegat fa uns dies és electoralista perquè l’haurà posat en marxa vostè?
R: “És una mesura diferent de la del bus gratuït. Aquesta és una mesura que lidero jo però que fem des de diferents regidories. És una acció de govern i que jo n’assumeixo la gestió, però el que fem és coordinar el que ja veníem fent; és a dir, ja s’estava netejant la ciutat, ja s’estaven podant els arbres… el que no podem fer tampoc és com venen eleccions, doncs no fer res. Hem de seguir treballant.”

P: Fem un salt. Parli’m dels Jocs. De què van servir els Jocs?
R: “Primer li he de dir que els Jocs no eren una proposta del Partit Popular, però és veritat que quan ens els donen entenc que els havíem d’assumir. Penso que ens han deixat unes instal·lacions magnífiques que no hauríem pogut aconseguir de cap altra manera, com tampoc el suport del govern de l’estat, de la Generalitat i de les Diputacions [de Barcelona i de Tarragona]. Pel que fa a la competició, la valoració és positiva perquè els esportistes van estar tots encantats amb les instal·lacions i amb l’organització.”

P: Llavors no va trobar res malament?
R: “La gestió de les entrades no va ser la millor.”

P: Hi ha hagut crítiques des dels sectors independentistes de que amb els Jocs es va intentar espanyolitzar Tarragona. Suposo que no m’ho compra.
R: “No, no li compro. Dins del programa cultural hi ha hagut de tot, i per a les cerimònies es va contractar una empresa, que ho va fer com va voler.”

P: La cultura és un assumpte cabdal. Quin model cultural voldrien per a Tarragona?
R: “Hi ha coses que s’estan fent bé, però és evident que en aquest àmbit proposarem canvis en el nostre programa electoral.”

P: I no em pot avançar res, oi?
R: “No, no puc.”

P: Part Alta només per a vianants, però quan? Va dins del vostre programa?
R: “Des de l’àrea de Mobilitat ja hi està treballant el nostre regidor Josep Acero. Sí pensem que s’ha de tendir cap a una zona més de vianants, però també respectant els veïns que hi viuen, o el col·legi. Apostem perquè la gent hi pugui circular en determinades hores i moments determinats i facilitar l’aparcament per als residents o per a la gent que vagi a l’escola, i possiblement també incorporant alguna altra zona d’aparcament exterior.”

P: Li agrada la projecció turística de la ciutat? És una área que també controlen vostès.
R: “Hi va haver un canvi de direcció política i ara la Inma [regidora de turisme i presidenta del Patronat de Turisme] i l’Ángel [gerent del patronat de turisme] estan fent una feina magnífica. Prova d’això és el premi que van rebre fa només unes setmanes.”

P: Vostè que ha tastat govern deu haver vist la famosa carpeta d’assumptes pendents (IKEA, Banc d’Espanya, Tabacalera, Ca L’Ardiaca, Jaume I…) Són solucionables?
R: [riu] “Les coses no són tant fàcils com semblen. Penso que s’està avançant. Al Banc d’Espanya ja s’hi ha començat a treballar, i pot semblar una ximpleria, però s’han oberts els jardins i ara hi farem un parc infantil. A més, en altres projectes es dona la culpa a l’Ajuntament, com la Ciutat Residencial o el problema amb el restaurants de la platja Llarga, i resulta que són culpa d’altres administracions. Sembla que tot el que està tancat i el que no funciona sigui culpa de l’Ajuntament... en el tema d’IKEA em consta que el regidor Milà està buscant alternatives; en l’assumpte del Jaume I el jutjat dirà el que cregui oportú."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar