loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN prepara el 700è aniversari de l'arribada del braç de Santa Tecla

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 28 de novembre de 2018

T-700. Així s'anomena el projecte que servirà per commemorar els 700 anys de l'arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona. L’efemèride es complià l'any 2021 i per aquest motiu, des de l'Ajuntament ja s'ha preparat el programa que pretén enfortir el sentiment de pertinença de tota la població de Tarragona amb el braç incorrupte de la seva patrona, i alhora divulgar i reconeixer la cultura popular com a element històric del patrimoni viu de la ciutat.

Foto: circdetarragona.com

L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i Salvador Fa, comissari del projecte, han presentat aquest matí les principals línies de treball per iniciar un procés de participació ciutadana que culminarà amb una programació d’actes que se celebraran del maig de 2021 fins a Santa Tecla per commemorar l’efemèride. Es tracta d’una iniciativa integral de ciutat que, a més de fomentar el sentiment de pertinença generant dinàmiques de participació ciutadana, aprofundirà en el coneixement sobre la figura de Santa Tecla, la relíquia i la festa i promourà l’elaboració d’estudis, publicacions i jornades de debat i divulgació.

Ballesteros ha explicat: “La història ens permet recordar, projectar i impulsar la festa amb una iniciativa de ciutat que serà una oportunitat per transcendir i donar-li una dimensió de país”. I ha afegit: “El projecte T-700 serà el resultat de la implicació de l’Ajuntament i de tota la ciutadania”. Salvador Fa ha assenyalat que es tracta d’un procés transversal on podrà participar tota la ciutadania i que anirà més enllà de l’àmbit cultural i implicarà el teixit empresarial, el de la recerca i la investigació històrica, a més de les entitats socials i tradicionals, així com els serveis i equipaments comunitaris.

Els primers passos seran la creació d’un comitè de direcció, presidit per l’Alcalde que ostentarà la màxima responsabilitat. La comissió consultiva integrada per, entre altres, els grups polítics, administracions públiques i el Capítol Catedralici farà el seguiment del desenvolupament del projecte. Finalment, serà la comissió operativa l’equip central que s’encarregarà de coordinar i gestionar els diferents grups de treball que es crearan: activitats culturals, actes tradicionals, comerç i indústria, investigació, activitats socials i divulgació.

La comissió operativa ja està treballant en la definició del document base que establirà les línies de treball i metodologies i que està previst es pugui presentar el febrer del 2019 amb la validació del Comitè de direcció i la Comissió Consultiva.

A partir d’aleshores, tots els grups de treball començaran a elaborar propostes d’activitats consensuades que integraran els actes de commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a Tarragona que se celebraran del maig de 2021 fins a Santa Tecla.

Salvador Fa, peça clau del Projecte T-700

El comissari del projecte ha estat vinculat amb la festa des de sempre, per una tradició familiar i una vida lligada al Cós del Bou, dins la Part Alta de la ciutat. Forma part del grup de grallers de l’Esbart Dansaire de Tarragona, va ser integrant del col·lectiu que va fundar el Ball d’en Serrallonga i ha estat l’encarregat de recuperar el Ball dels 7 Pecats Capitals .

També ha estat integrant del grup que va impulsar una organització del seguici popular que acabà amb la formació de la Comissió Assessora del Seguici Popular. Ell és una de les persones escollides per formar part de l’esmentada Comissió, com a expert designat pel mateix Ajuntament. Forma part de l’equip que redacta el primer protocol del Seguici Popular, que s’aprova l’estiu del 1991, i ha intervingut en totes les revisions posteriors.

Des de l’any 1996 s’encarrega de la presentació de la passada de lluïment del Seguici Popular que es celebra cada matí de Santa Tecla a la tornada d’ofici.

Més informació: https://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla/la-historia/projecte-t-700


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar