loader
menu

CIUTAT

Ballesteros: "Si la Generalitat no ens paga, al gener podem patir molt" (I part)

Sergi Casado Ciutat dimarts, 18 de desembre de 2012

-És l’hora de fer un pacte visible i estable dins de l’Ajuntament pel que resta de mandat?
“No m’importa si el pacte és visible o invisible, sinó que que a l’hora d’aprovar els instruments que han de permetre que Tarragona segueixi funcionant no hi hagi obstacles ni ningú ni cap partit els bloquegi. I tot això ens obligarà a contrastar molt i a dialogar entre les diferents posicions ideològiques de cada partit.”

CIRCDETARRAGONA.COM ha entrevistat l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, per fer un repàs de l'actualitat municipal.


-La sensació és que ara esteu més a prop de Convergència i Unió.
“No, no. L’escenari no ha canviat tant d’uns mesos cap aquí. El que sí ha canviat és Convergència i Unió, que ha fet un pas cap a l’estabilitat i la governabilitat. Però en cap cas no es pot dir que allí on abans era el PP ara hi és CiU. Amb el PP seguim tenint les mateixes diferències i les mateixes coincidències però representem opcions politiques diferents.”

Una imatge de l'entrevista de CIRCDETARRAGONA.COM a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. / circdetarragona.com

Una imatge de l'entrevista de CIRCDETARRAGONA.COM a l'alcalde de Tarragona, Josep F. Ballesteros. / circdetarragona.com


-Tot i que ja ho va plantejar durant el primer any de mandat, continua descartant un gran acord de concentració.
“En política no hi ha res impossible. La situació és greu, però socialment hauria de ser dramàtica a tot el país. Ara mateix, en l’horitzó que jo sóc capaç d’albirar, no ho veig.”

-Un dels elements als que es referia abans són els pressupostos. Aquí sí s’hauria de demostrar a la ciutadania que els seus governants van en una única direcció.
“Tot just acabem d’iniciar les converses, però confíem a tenir-los inicialmente aprovats abans que s’acabi l’any”.


-El context actual no permet que es facin massa floritures…
“No gens perquè venen marcats pel pla d’ajustament del govern i com que ens haurem de moure dins dels paràmetres fixats hi ha poc marge per fer coses diferents. Sí que volem posar l’accent a les politiques socials i educatives”.


-Les xifres de l’atur són per espantar, i a Tarragona ja superem els 12.000.
“Mantindrem l’esforç perquè la gent que ho passa malamente tingui millor atenció social, a la dependència, domiciliària, beques menjador i també més habitatges socials. I si les altres administracions també ho fan, més plans com el que estem fent des de Tarragona Impulsa per formar millor la gent desocupada.”


-Necessiten suport exterior perquè les arques municipals estan força buides. Fa uns mesos ja van emetre un SOS.
“La Generalitat ens deu quasi 16 milions d’euros i això ja ens ha provocat greus problemas de tresoreria, encara que, de moment, ens n’hem sortit prou bé, però si no arriben aviat, des de gener fins maig podem patir molt.”


-Però a la Generalitat tampoc li paga l’Estat.
“Jo faig un crit desesperat. Igual que fan ells amb el govern de l’Estat, nosaltres fem amb la Generalitat. Des de cada regidoria de l’Ajuntament negociem amb cada conselleria de la Generalitat, però la resposta que rebem és que Madrid també els deu molts diners. És una cadena sense fi.”


-La situació és realment complicada, però Tarragona, com qualsevol altra ciutat, necessita avançar.
“Hem fet grans esforços perquè, malgrat la crisi i la pèssima conjuntura, segueixi havent-hi inversions i l’activitat econòmica no s’aturi. Alguns exemples són el teatre Tarragona, el Mercat central i l’Escola Oficial d’Idiomes. Però això no només ens passa a nosaltres, sinó a tot Catalunya per l’escanyament al que ens sotmet la Generalitat.”


-El finançament de l’Escola Oficial d’Idiomes podria suposar un maldecap més si la Generalitat es demora en el pagament d’uns diners que l’Ajuntament ja haurà avançat.
“La Generalitat ha tingut dubtes i ara estem negociant millors condicions de pagament i alguns ajustaments del projecte perquè pugui pagar millor.”


-Però és cert que fa uns mesos el sistema de finançament va trontollar, tot i que existien diversos acords del Parlament que instaven el Govern a fer front al pagament?
“Al principi sí ens ho va demanar, encara que ja portàvem més del 50 per cent de l’obra ejecutada i ja no hi havia marxa enrere. Actualment estem en un procès per veure què ens podem estalviar i si hi ha millors formes de finançament. Si no ens els paguen l’empresa d’Habitatge, a través de la qual hem demanat el prèstec, farà fallida.”


-Una altra fòrmula d’estalvi serà la fusió de cinc empreses cent per cent municipals per convertir-se en una agrupación d’interès econòmic. Actualitzi’m les dades.
“Ja va passar pel plenari i serà operativa en breu. És una alternativa soft al hòlding empresarial, que seria una integración total. Però nosaltres tenim dos problemas seriosos amb l’empresa Aparcaments i amb Espimsa. La primera arrossega un llast molt gran, tant econòmic com judicial, perquè encara s’estan fent investigacions.”


-Espimsa no té aquests problemes, però sí el handicap de la reforma del Mercat.
“Primer hem d’acabar les obres i després decidir quin ha de ser el model de gestió, i un cop resolts els problemas d’aquestes dues empreses, ja podríem fer una agrupació d’interès econòmic per totes les empreses només municipals i deixar en una altra banda les empreses mixtes.”


-Tret d’Aparcaments, que ja no tenia gerent, en les quatre empreses fusionades sí hi havia aquesta figura. Ara només n’hi haurà un: Jordi Dies, fins ara a Habitatge.
“Serà el gran coordinador de gerències.”


-S’estalviaran tres sous importants.
“Sí.”


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar