loader
menu

CIUTAT

L'Ajuntament reduirà a la meitat les multes per incivisme

Sergi Casado Ciutat dimecres, 26 de desembre de 2012

Conscient que les sancions que ve imposant des de fa anys per incompliment de l’ordenança de civisme són desmesurades, l’Ajuntament de Tarragona està disposat a ser flexible. En un exercici de coherència, sentit comú i racionalitat, atès el moment actual, el consistori tarragoní està estudiant la possibilitat de rebaixar la quantia de les multes fins a un cinquanta per cent.

Un dels exemples d'incivisme és permetre que els gossos facin les seves necessitats fora dels llocs preparats, com el que hi ha a la cantonada entre els carrers Caputxins i Doctor Zamenhoff. / circdetarragona.com

Això serà possible sempre que l'infractor faci el pagament de la sanció per avançat i de manera voluntària, tal com ja es fa amb les multes de trànsit i moltes altres sancions de tipus administratiu, i d'aquesta manera, es beneficiï del descompte. "Ja fa temps que creiem que les multes són desmesurades i tenint en compte la situació de moltes famílies, tenim clar que cal aplicar una rebaixa", va explicar el Tinent d'alcalde de Seguretat Ciutadana, @Carles Castillo. En el cas que no hi hagi pagament avançat, les multes seran igualment menys quantioses que fins ara, ja que s'aplicarà una disminució del 30 per cent en totes les tipologies de conductes incíviques. Un dels casos més flagrants va ser el d'un jove que va ser multat amb més de mil euros per menjar pipes i llençar les closques al terra. Desgavells com aquestes són els que es pretenen eradicar.

L'esborrany que està redactant, a hores d'ara, l'àrea de Seguretat Ciutadana, tampoc tipifica, de manera general, què costaria cada acte incívic. "La quantia de la multa anirà en funció de la conducta que observi la Guàrdia Urbana",va recordar Castillo. En cap cas, però, aquesta modificació no s'aplicarà a les sancions que ja s'han imposat i que, per tant, ja s'estan tramitant. Els expedients oberts no es poden alterar.

Com ja fan en altres municipis i ciutats d'arreu de Catalunya i de l'estat, les modificacions de l'ordenança tarragonina també oferiran la possibilitat de commutar les sancions econòmiques amb feines i treballs per a la comunitat. Tot i que encara no està del tot detallat, aquests serveis es podrien dur a terme als centres cívics, fent tasques de manteniment o purament de servei a la ciutadania. Dins d'aquesta modalitat de bescanviar el pagament de la multa per serveis, el regidor va subratllar que, en el cas que hi hagués ciutadans que optessin per acollir-se a aquest sistema, es plantejaran crear la figura dels agents cívics. La idea, però, neix de les associacions veïnals, i en concret, del president de la federació Segle XXI, Pedro Sánchez. Des de l'Ajuntament, d'acord amb l'estretor marcada per la conjuntura actual, la figura de l'agent cívic tan sols "pot funcionar amb voluntariat", va indicar Castillo.

El nou redactat també exclourà tot el que estigui referit amb instruments musicals i el so que emeten, sempre que no causi danys. Castillo va posar com a exemple el cas d'un jove que va ser denunciat pel soroll que emetia el seu instrument. "Cal tenir sentit comú", va insistir.

Actualització global

Molts punts d'aquesta ordenança estan obsolets i, en ocasions, predomina l'excés de voluntat sancionadora. Per això, paral·lelament a la rebaixa de les sancions, l'Ajuntament també treballa per actualitzar el text i per modificar algunes conductes que, d'aquesta manera, deixarien d'estar regulades. "Hi ha moltes qüestions que es poden generalitzar i estem mirant de treure tot allò que creiem que està de més i que sobra", va matisar el regidor. Dit d'una altra manera, amb aquests afegits, l'administració serà menys restrictiva i deixarà una mica més de marge. Segurament hi ha conductes que són sancionables perquè així ho diu el text aprovat. Un cop es revisi, el marge de maniobra serà més gran.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar