loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El cabal del Gaià arriba fins al mar després de 35 anys

El Circ Ciutat > Medi Ambient divendres, 28 de juny de 2013

L’alliberament de cabal des de la presa del Catllar (Tarragonès) de fins a 1.200 l/s, dut a terme entre dimecres i dijous, ha fet possible que el riu Gaià hagi recuperat momentàniament la continuitat d’un cabal d’aigua fins al mar per primer cop en 35 anys. Aquesta actuació, acordada per l’Agència Catalana de l’Aigua i Repsol, dóna continuitat als acords assolits fa 3 anys entre les dues entitats amb l’objectiu de recuperar la qualitat del tram final del riu Gaià.

L’operació, duta a terme durant 24 hores (des de les 10 de matí del dimecres 26 de juny fins a les 10 del matí del dijous 27), va ser controlada en tot moment per tècnics de Repsol a la presa i de l’Agència Catalana de l’Aigua al llarg del riu, sense que s’hagin detectat afectacions al llarg del seu curs.

Fins a la data, únicament s’havia alliberat un cabal d’entre 90 i 124 l/s, que permetia una discreta circulació d’aigua que arrivaba fins a uns 4 quilòmetres aigua avall de l’embassament. Mitjançant l’obertura de comportes de fons i l’alliberament de fins a 1.200 l/s dut a terme entre dimecres i dijous s’ha aconseguit fer arribar el cabal fins al tram més baix del riu (desembocadura) i recuperar el dibuix de la llera on feia més de 35 anys que no hi circulava aigua.

Els efectes d’aquesta maniobra han estat positius, afavorint la neteja d’algues i vegetació que s’havien acumulat a la llera del riu. L’aigua del riu Gaià ha fluït per indrets en els que pràcticament no hi havia circulat mai des de la construcció de la presa del Catllar.

Tram del riu Gaià amb gent banyant-se./gencat.cat


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar