loader
menu

CIUTAT

La CUP porta el cas INIPRO a la Fiscalia

El Circ Ciutat dijous, 25 de juliol de 2013

La CUP de Tarragona ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de l'Audiència Provincial per tal que s'investiguin les irregularitats al voltant del conegut cas Inipro. Aquest cas va sortir a la llum el passat 26 de març, quan el Comitè d’empresa de l’IMSS, durant la sessió del Consell Rector d'aquest, en el qual s’aprovaven els comptes del curs 2012, va denunciar públicament les irregularitats produïdes, tant en relació a la contractació inicial, com a les posteriors pròrrogues en la prestació de serveis. Malgrat la denúncia del comitè d'empresa, tots els partits de l'oposició allà representats (CiU, PP, i ICV), sense esperar l'auditoria, van abstenir-se en l'aprovació de la liquidació de comptes, fet que va permetre que aquests s'aprovessin.

A partir d'aquest moment la premsa es va fer ressó i CiU i PP van formular preguntes al ple del passat 18 d'abril. La resposta del consistori va ser demanar 15 dies per a recopilar la informació necessària i fer-la pública. En aquest període, com a conseqüència de la denúncia del Comitè d'Empresa, el 28 d’abril de 2013, el gerent de l’IMSS, Sr. ANTONIO MUÑOZ va presentar la dimissió del seu càrrec, la qual va ser acceptada, desconeixent-ne però, si tal cessament ha estat efectiu. Posteriorment, la primera setmana de maig la Sra. TERESA VICTÒRIA PELEGRÍN CASANOVA, la qual assumeix el càrrec de Presidenta delegada de l’IMSS, va facilitar una informació insatisfactòria que en cap cas feia referència a les irregularitats denunciades.

Donada tota la informació que ha sortit als mitjans de comunicació, juntament amb l'opacitat que transmetia el Consistori i la manca d'acció dels partits de l'oposició, la CUP de Tarragona ha considerat necessari traslladar aquestes irregularitats a la fiscalia per tal que aquestes siguin investigades en profunditat. La candidatura independentista considera que hi ha indicis suficients per a entendre que aquestes irregularitats són constitutives d'un delicte continuat de prevaricació, tràfic d'influències i malversació.

Les irregularitats destacades per la CUP són:
- L'absència de motius per a l'externalització del servei. És a dir, els motius de la contractació d'aquest servei malgrat l’existència d’una plantilla de treballadors adscrits directament a l’IMSS, així com, concretament, l’existència d’una unitat específica dedicada als temes d’immigració (l'UTIC: Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania).

- En cas que aquests motius existissin, aquests s'haurien d'haver determinat amb precisió en la documentació preparatòria abans de començar el procediment d'adjudicació del servei, tal i com l'article 22 de la Llei 30/2007 LCSP.

- La inexistència d'informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona, les quals, segons la resolució d'adjudicació, estaven orientades al servei per a la intervenció i potenciació de l'associacionisme de la població nouvinguda.

- L'absència d'informació relativa al personal contractat per a desenvolupar les tasques del servei externalitzat, quan el plec de clàusules estableix “el deure de l’empresa adjudicatària d’aportar el model d’organització preventiva

–treballadors designats, assumpció personal per l’empresari, servei de prevenció aliè, etc-" així com el deure d’”aportar el llistat de treballadors que haguessin de donar servei a les instal·lacions municipals, amb compromís de comunicació en cas de variació dels mateixos”.

- Segons l'Annex 1 del Plec de Clàusules per a la contractació del servei (pàg. 15) estableix clarament que el termini d'execució del projecte ha de ser d'un any sense possibles pròrrogues. En el cas Inipro s'han produït dues pròrrogues del contracte per als anys 2011 i 2012, aprovades en els respectius Consells Rectors.

- Tenint en compte que el pressupost màxim de licitació per totes les anualitats sense pròrrogues es preveuen en 59.900€ més IVA, ja que per a ésser contractat pel procediment de negociat sense publicitat la quantia del contracte no pot superar els 60.000€; la despesa efectuada per a les pròrrogues dels anys 2011 i 2012 ascendeixen a 93.000€ i 121.000€, respectivament.

- La justificació de l'augment de les partides per als anys 2011 i 2012.

- Els imports d'aquestes pròrrogues dels anys 2011 i 2012 no permeten adjudicar aquest contracte via procediment de negociat sense publicitat.

A banda d'aquestes irregularitats, la CUP remarca com a sospitós que:
- De les tres empreses convidades a participar en la licitació, la primera “Gallet Consultors Associats SL”, declinés la invitació, mentre que la segona, “Itinere Serveis Educatius”, és una filial de la tercera “Iniciatives i Programes (INIPRO)”.

- El Sr. Ricard CAMPÀS ROMÀ, director de l'empresa INIPRO, sigui militant del PSC.

- L'empresa INIPRO ja hagi estat investigada per la fiscalia del TSJC l'any 1999, per entendre que servia per a finançar il·legalment el PSC, després que l'Ajuntament de Sant Boi li adjudiqués quatre encàrrecs encadenats per fer un estudi sociològic el 1997.

La Candidatura d'Unitat Popular critica durament la prevaricació, el tràfic d'influències i la malversació de fons públics, com a pràctica rutinària als Països Catalans i a l'Estat Espanyol, i considera encara més greu que es produeixi en l'àmbit dels serveis socials. A Tarragona, com arreu, es tracta d'un dels sectors més castigat per la crisi, ja que sempre ha estat un sector marginat i ara, davant l'augment de la demanada d'atenció i l'increment del risc d'exclusió social no rep, en cap cas, els recursos adients per a fer-hi front. La CUP remarca que la quantitat destinada a INIPRO podria haver cobert necessitats humanes extremes com són l'alimentació i l'habitatge. A la nostra ciutat el volum de persones que dormen al carrer està en constant creixement, així com la població que pateix pobresa energètica i a l'hivern s'adreçava als espais públics amb calefacció, o com el nombre d'infants que no reben una correcta alimentació.

La CUP també critica l'actitud dels partits a l'oposició, tant per la manca d'acció per a aturar l'aprovació dels comptes del Consell Rector en el moment de la denúncia del Comitè d'Empresa, com per ometre les seves responsabilitats com a representants de la ciutadania, ja que més enllà de les declaracions fetes a la premsa i les preguntes al Ple, no van fer res per a esclarir les irregularitats del cas INIPRO. A més, la CUP considera poc responsable que el Consistori contracti de nou el Sr. Muñoz, el qual va dimitir com a Gerent de l'IMSS arrel de la denúncia del Comitè d'Empresa.

És paradoxal que, malgrat el rebombori mediàtic, hagi de ser la CUP, un partit sense representació al consistori i amb pocs recursos econòmics, qui interposi una denúncia per tal d'esclarir aquests fets.
El cas INIPRO és, per a la candidatura independentista, una evidència més de la connivència quotidiana entre tots els partits amb representació a l'Ajuntament de Tarragona, la qual impedeix que hi hagi transparència amb la gestió dels recursos de la ciutat. Així, la CUP es pregunta si la pujada d'impostos que està previst aprovar al ple extraordinari del proper 29 de juliol servirà, un cop més, per a tapar forats.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar