loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

"Nosaltres també vam estar assajant molts anys al carrer"

Sergi Casado Cultura > Castells dissabte, 10 d'agost de 2013

-No només li preguntaré sobre castells. Hi ha altres coses que també m’agradaria consultar-li. Li sembla bé?
-Serà diferent. Em sembla perfecte.

Entrevista al cap de colla dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Jordi Gaya

-Però comencem pels castells. A la Fatarella, ara fa una setmana, vau igualar la millor actuació de tota la vostra història.
-De fet, la vam superar, entre cometes. La diferència és que enlloc del 4 amb l’agulla, que ja portàvem, va ser el 3 amb l’agulla. En teroria val més punts, però si hem de ser una mica primmirats, doncs sí és la millor actuació de la història.

Jordi Gaya, cap de colla dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. / circdetarragona.com

-Això vol dir que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau travessen el seu moment més dolç.
-Sí, tant socialment com des del punt de vista casteller, estem en el nostre millor moment.

-Expliqui-m’ho.
-Es deu, principalment, a la feina ben feta dels darrers anys, sobretot arran de les dues darreres juntes tècniques. D’ençà del 2007 cap aquí, s’està tornant a gestar una colla pràcticament nova en comparació amb la de finals dels anys noranta o principis del 2000, quan estàvem bastant enfonsadets. A partir de llavors hi ha revolució, entra gent nova, hem incorporat castells nous. Fa dos anys vam aconseguir carregar el 2 de 7, l’any passat el vam aconseguir descarregar i tot això fa que l’ambient sigui molt millor i tinguem ganes de fer coses més grans i millors.

-L’objectiu són els castells de 8.
-Sí, però no sé quan ni com, però arribaran. A curt termini, podríem intentar-ho per la Diada de Sant Magí, però encara ens queden algunes proves bastant importants com per pensar que ja podem afrontar la fita. El castell hi és, el podríem portar a plaça i el carregaríem, però ens falta una mica més d’assaig per veure si tenim més garanties de les que tenim fins ara.

-Esteu assajant també el pilar?
-Ara tenim un pilar de cinc molt lleugeret que el dia de demà es pot posar dalt d’un bon segon i fer un bon pilar de sis, però hi ha encara molta feina. Ara mateix no és un objectiu prioritari, però sí és veritat que ens el podríem plantejar amb vistes a Santa tecla.

-Com ja li he preguntat als seus col·legues de les altres colles, està d’acord en que hi torna a haver un boom casteller. És només una moda?
-Sempre hi ha hagut boom i cicles d’altibaixos. En recordo un a principis dels noranta, però després totes les colles van notar una gran davallada. Ara torna a haver-ne un altre i sembla que aquest dura més anys i dóna molts més fruits. A més, sembla que les colles han après del que va passar a mitjans dels noranta i l’estan sabent allargar. Però els resultats no els sabrem fins d’aquí a uns anys. El que sí està clar és que alguna cosa important està passant en el món casteller. El nivell ha pujat i és gràcies al boom.

-Té explicació?
-Hi ha molts factors. Primer, potser la televisió li ha donat molta més importància i, en general, els castells surten molt més als mitjans de comunicació. També és una moda entre el jovent perquè nosaltres abans mai havíem arrossegat gent dels instituts i ara tenim molta gent jove que ve a la colla. També s’ha convertit en una moda entre els joves. A més, el boca a orella ha fet molt.

-En el futbol, sovint passa que un vol que el rival sempre perdi. Això no passa en els castells, oi?
-Mai he pensat en que una altra colla vagi pitjor o que el castell vagi a terra perquè seria impensable. Cap casteller vol que caigui un altre castell. El nostre rival principal seria la Colla Xiquets del Serrallo i a mi, personalment, em cauen molt bé. Hi ha rivalitat, sempre vols fer castells millors que ells, però tant de bo el Serrallo fes castells de 8 i nosaltres el 4 i el 3. Sempre vols bons resultats per als rivals, però nosaltres, un pèl per damunt (riu).

-Diguim alguna qualitat de les altres tres colles de la ciutat. Ja que ja n’ha parlat, comencem pels Xiquets del Serrallo.
-Estan fent una molt bona feina mantenint els castells de 7,5. Sabem que és molt difícil assajar bé sense un bon local, al carrer i molts dies sense poder fer-ho per la pluja. Mantenir el nivell de castells de 7,5 i sobretot aspirar a fer un castell de 7 de 7 amb la quantitat de gent i d’assaig que requereix crec que estan en un bon moment per poder tirar-ho endavant.

-Xiquets.
-En els dos o tres anys penso que estan sent la colla revelació de Tarragona. La Jove va forta, però els Xiquets està fent castells de 9 més vegades que mai i s’està plantejant castells de gamma extra. He vist bons assajos. No sé com ho fan, però estan reclutant moltíssima gent jove i això, de cara al futur, els anirà molt bé.

-Colla Jove.
-Es troba potser en el moment més àlgid de la seva història, segurament. Ara mateix, m’atreviria a dir que és la segona millor colla dins del panorama casteller, tant en la forma de treballar la quantitat de castellers de tronc que arrossega i sobretot amb els objectius que es planteja, que són els castells de gamma extra.

-Els Xiquets del Serrallo es queixen del local, però vostès en tenen un de quasi perfecte.
-Ja fa uns quants anys que el tenim i hi ha colles de nivell superior a les quals ja els agradaria tenir un local com el nostre. Ens va costar moltíssim perquè també vam estar molt de temps assajant al carrer i al centre cívic, però la lluita va tenir la seva recompensa.

-Creu que hi ha política darrere dels castells?
-M’agradaria pensar que no, però sí és veritat que, en ocasions, alguns polítics han volgut utilitzar els castells per vendre alguna cosa ells mateixos. Però dins de les colles no crec que n’hi hagi.

-Li volia preguntar si creu que alguns polítics aprofiten el boom casteller per “sortir a la foto”. Ja m’entèn. Però ja m’ho ha respost.
-Això és així i es pot comprovar. El dia de Santa Tecla veus el balcó de l’Ajuntament tot ple. És un dia per lluir i per fer-se una bona foto, i en canvi, hi ha dies en què no baixen tant, com per Sant Joan, quan hem actuat les quatre colles i no s’ha vist quasi cap polític al balcó. L’excepció ha estat aquest any, en què hi havia una regidora.

-I a fora, els acompanyen?
-A la Diada de Sant Fèlix de l’any passat hi va anar una colla de Tarragona i no es va veure cap representant de l’Ajuntament. Va ser molt trist perquè hi havia representants de totes les colles, però de Tarragona, ningú.

-El nou esclat del fet casteller també ha coincidit amb el rebrot del sentiment catalanista i també independentista. Hi ha alguna relació?
-No s’han de barrejar els castells amb l’independentisme. És veritat que en totes les colles hi ha grups de tota mena i això és bonic. Sí que és veritat que hi ha colles que s’han manifestat a favor de la independència, però són casos particulars. En el nostre cas, ni ens ho plantegem perquè tenim gent que pensa a favor i també en contra. No és la nostra guerra, ja que com a castellers, pensem que ja fem prou per Catalunya.

-Des de fora es comenta que el món casteller és una mica tancat.
-Sí, és veritat. Sembla que sigui difícil entrar en una colla castellera, però un cop ets a dins et preguntes per què no ho vaig fer abans perquè l’ambient i la gent és excepcional. Però a l’hora d’entrar en una colla, o coneixes a algú que estigui a dins o ets molt decidit, perquè si no, sí que resulta difícil.

-Per què?
-Perquè, probablement, des de fora no es coneix bé què és una colla castellera. La gent deu penar que només hi ha castells, que tot és treballar i no coneixen potser l’ambient social que hi ha, les persones que hi ha i totes les activitats que s’hi poden fer. Tot aquest tipus de coses no es veuen des de fora.

-També es comenta que els castellers tampoc no encaixen gaire bé les crítiques.
-Podria ser. Mai et senta bé que et critiquin perquè les colles ja sabem què fem bé i malament, però si això surt a la premsa pot arribar a fer mal dins del teu propi col·lectiu. És com una mena de mecanisme d’auto defensa. Acceptem la crítica, però de vegades no ens senta prou bé.

-És un handicap ser la colla d’un barri que no està al nucli urbà de Tarragona. Us sentiu desplaçats?
-Tenim coses a favor i en contra. A favor ens sentim molt orgullosos de representar un barri tant important i potent com és Sant Pere i Sant Pau. Ens sentim molt tarragonins, tot i que sí és cert que, en ocasions, trobem a faltar sentir-nos tarragonins del tot. Molta gent es creu que som dels afores, de barri, de les rodalies, però com ja he dit té els seus avantatges i els seus inconvenients.

-Vostè és molt jove. Què ha de tenir algú per ser cap de colla? Cal tenir fusta de líder?
-Ha de tenir una mica de tot. Jo no em considero un líder perquè això t’ho has d’anar guanyant poc a poc. Però sí que has de tenir és molta paciència, has de fer una mica de psicòleg, atenent la gent i estar per ells. També saber empassar-te segons quines coses, gestionar les emocions dels castellers i, òbviament, saber de castells i tenir un bon equip al teu costat. Sobretot això.

-Es pot ser casteller sense entendre’n de castells?
-Sí, és clar. A la pinya hi ha molta gent que ve més possiblement per l’ambient que es viu dins de la colla que no pas pels propis castells. Fins i tot hi ha hagut casos en què, després d’un castell, surt gent de la pinya i et pregunta: Quin castell hem fet? Són casos sorprenents, però es poden produir.

-Es pot ser casteller durant tota una vida i acabar la teva etapa sense haver tingut un coneixement elevat?
-Per tenir un nivell avançat has de portar molt de temps i fer castells des de molt jovenet. També entrar dins d’una junta tècnica. Ara bé, si estàs tota la vida en una colla castellera, tard o d’hora n’acabes aprenent.

-Parlem d’altres coses. Segueix l’actualitat municipal de la ciutat?
-Sí, i tant. Llegeixo molt la premsa.

-Què li transmeten les primeres espases polítiques de Tarragona?
-Fins fa poc et diria que treballaven bastant per la ciutat, però cada vegada veig que dins de la pròpia política municipal s’amaga massa política. Van a buscar els seus propis interessos polítics.

-Mulli’s, si us plau.
-Per exemple, hi ha un partit que promet que eliminarà les zones blaves i en el segon mandat les torna a posar i les multiplica. Hi ha moltes coses que no s’arriben a entendre.

-Pel que em comenta segur que està al corrent del que els periodistes hem batejat com la carpeta de temes pendents a la ciutat. Projectes que s’eternitzen...
-El pàrquing Jaume I és l’exemple més clar. La ciutat en sortirà molt malparada, però en canvi cap polític n’ha sortit esquitxat i sembla que no hagi passat mai res. Hi ha molts milions perduts i tant els fa.

-S’atreviria a fer una aposta?
-A veure, pregunti’m.

-Qui serà alcalde el 2015?
-Espero que no sigui cap de les primeres espases dels grups polítics més representatius. Ni PSC, CiU ni PP. Cap dels tres partits que tenen possibilitats m’han demostrat que Tarragona els interessa ben poc. Potser seria l’hora que algun partit polític petit anés agafant protagonisme, però tant a Tarragona com a nivell estatal, però sé que és molt difícil.

-Dues coses per acabar. Primer, què en pensa dels Jocs del Mediterrani de 2017?
-És la gran incògnita perquè ens van vendre un gran projecte amb grans infraestructures, nous pavellons i equipaments, però poc a poc s’ha anat diluint. Del que ens van vendre al principi, penso que ens quedaran ben poques coses. Després em pregunto què representarà per a la ciutat, ja que, portes en fora, els Jocs del Mediterrani els coneix ben poca gent.

-I del projecte d’smart city?
-No s’enten realment què és. Hem fet un jardí vertical a la Tabacalera i només per això ja sembla que siguem super moderns. Però fas un cop d’ull a la ciutat i penses que Tarragona és la mateixa de sempre. No veus noves tecnologies, no veus res. Potser tots els calers que s’invertiran en els Jocs del 2017 i en l’smart city potser s’haurien de destinar a altres coses, com ara portar millor cultura o fins i tot en soterrar d’una vegada la via del tren.


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar