loader
menu

CIUTAT

Pressupostos austers, però amb 6 milions en inversions

Sergi Casado Ciutat dijous, 20 de desembre de 2012

Tot i que la paternitat correspon, formalment, al grup del PSC, els pressupostos de Tarragona pel 2013 porten el segell dels principals partits amb representació a l'Ajuntament. El suport ja anunciat dels dos principals grups de l'oposició, PP i CiU, en forma d'abstenció, aplanen el camí a l'alcalde @Ballesteros. El significat del vot de l'únic regidor d'ICV encara és dubte, encara que els ecosocialistes possiblement seguiran les passes de la resta d'oposició.

Els comptes pel 2013 rebran el vistiplau gràcies a l'abstenció de PP i CiU i contemplen augments considerables en polítiques socials, ocupació i esports.

No és cap secret que molts ajuntaments estan lligats de mans i peus per l'estretor econòmica, i el de Tarragona n'és un exemple. El pla d'ajustament que fixa les prioritats fins el 2022 no permet fer cap floritura ni sortir-se de les directrius marcades: austeritat i contenció de la despesa. Els números que aprovarà el divendres 21 l'administració municipal per l'any que ve tan sols preveuen un augment del 3,53 % respecte el 2012. L'increment equival a l'augment de l'IPC. En concret, el pressupost de l'Ajuntament serà de 125,8 milions d'euros.

El regidor d'Hisenda, Pau Pérez, assegut, i a dalt, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i la portaveu municipal, Begoña Floria. / circdetarragona.com

Una imatge de la façana de l'Ajuntament. / circdetarragona.com

Després d'un 2012 orfe d'inversions, l'any que ve tornaran a arribar. No gaires, però almenys n'hi haurà. Seran 6 milions que es repartiran en petites obres als barris del Serrallo, a Bonavista, a Sant Pere i Sant Pau i a la Vall de l'Arrabassada, entre d'altres. Part d'aquesta partida ja es començarà a destinar als Jocs del Mediterrani de 2017. D'acord amb la conjuntura, tant econòmica com social, la partida que més creix és la de Serveis Socials, amb un 22%, que representa un import de 8.047.463, 29 euros. L'altra gran àrea que rebrà també una injecció important és la de polítiques d'ocupació, que puja un 21%, i se situarà en 3,6 milions.

Potser perquè, possiblement, no s'entendria, l'Ajuntament no ha volgut destacar que la partida d'esports es dispara i creix un 17,65%. La raó es deu a que el consistori no pot desdir-se dels compromisos adquirits tant ambel Nàstic com amb el CBT, fruits dels convenis signats en anys anteriors. Com a exemple, a la Societat Anònima Esportiva (SAE) li concedeix prop de mig milió d'euros per eixugar el dèficit contret durant el mandat de l'expresident Xavier Salvadó. Una altra raó que explica l'increment d'aquesta partida és que, per primer cop, les inversions en l'esport de base s'inclouen els comptes municipals, enlloc de fer-ho al Patronat Municipal d'Esports, com es feia fins ara.

Les aportacions a les empreses municipals ja no seran tant elevades perquè a partir de 2013 les que són 100 per cent de capital municipal ja funcionaran dins d'una agrupacio d'interès econòmic que hauria de permetre un estalvi a les arques tarragonines d'1,6 milions. Tot i això, els pressupostos encara contemplen una injecció a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) d'1.338.000 i una altra d'1.272.000 a l'empresa de transports (EMT).

Una bassa d'oli

Totes les forces senten els pressupostos com a seus. CiU, que va votar en contra els de l'any passat, s'abstindrà perquè aconsegueix que es posi l'accent en l'emprenedoria, en polítiques socials i en el desenvolupament dels polígons industrials. La seva portaveu, @Victòria Forns, justifica el canvi de sentit del vot perquè "l'actitud de l'equip de govern ha canviat perquè sap que necessita l'ajut d'altres forces". L'abstenció del PP té la seva justificació, en bona mesura, perquè en els comptes figures partides per apostar per l'ocupació, el turisme i per la divulgació de la marca Tarragona. "No anàvem amb cap carta de màxims, i per això l'acord ha estat fàcil", va explicar el popular @Jordi Roca.

Des de l'equip de govern, el regidor d'Hisenda, Pau Pérez, atribueix l'entesa entre les tres principals formacions (PSC, PP i CiU) "a la resposta positiva de l'oposició, a diferència d'altres anys". L'únic vot que serà un interrogant fins a l'hora del ple del divendres 21 és el de la regidora d'ICV-EUiA, @Arga Sentís.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar