loader
menu

Felicitats a totes les mares i cuineres!!!

Albert Rosa Opinió diumenge, 05 de maig de 2013

Poques vegades s'enduen el reconeixement públic de la tasca que han fet des de l'ombra dia a dia. Només cal veure la llista recentment coneguda dels 50 millors restaurants del món i buscar quantes dones xef hi apareixen... Malauradament no hi trobem per exemple ni la Carme Ruscalleda, primera dona a l'Estat i quarta al món en obtenir 3 Estrelles Michelin, ni la Elena Arzak, escollida l'any passat millor cuinera del planeta.

Les mares i les àvies han estat històricament, i ho seguiran sent, les principals transmissores de la cultura gastronòmica, són les que ens han educat a taula, han entrenat el nostre gust i han procurat sempre que gaudíssim d'un bon àpat aprenent així a descobrir el plaer en el menjar. Però, com deia, a l'hora de la veritat, en el món professional, l'ofici de cuiner, o com a mínim la figura de cap de cuina, ha esdevingut majoritària i injustament un ofici masculí.

I no, no és just. Fixem-nos en el Celler de Can Roca, flamant nº1 del món. Al capdavant del restaurant, tres homes, els germans Josep, Joan i Jordi, són els responsables de l'èxit. Però no els únics. Si ho analitzem més a fons, trobem que la clau de tot plegat, de la passió dels Roca, es va començar a coure a foc molt lent fa molts anys. De fet, quan els tres eren uns marrecs, van créixer i es van criar entre fogons a l'establiment que encara avui dia regenten els seus pares, el Josep i la Montserrat. I com ells mateixos han destacat és gràcies a la seva mare a qui deuen la seva vocació. Ella els va ensenyar a cuinar amb respecte, amb amor i generositat.

Un altre gran cuiner, també home i amb el quart millor restaurant a nivell mundial, Andoni Luis Aduriz, defensa que el sentit que més bé ha de desenvolupar qualsevol xef és la memòria, per sobre fins i tot de l'olfacte i el gust. I crec que a vegades ens en falta a molts, de memòria. Si no, per què no som capaços d'atribuir-li el mèrit que es mereixen totes aquelles dones que ens han alimentat des que hem nascut?

La meva mare i les meves àvies m'han sabut implantar aquests records. Encara que durant molt de temps gairebé ni me n'hagi adonat, els aromes, els sabors, els matisos d'aquells plats favorits de la infància tard o d'hora sempre acaben aflorant. I no penso deixar que se'n vagin mai.

El seu llegat serà la meva font d'inspiració per transmetre-ho a futures generacions. Tingui o no tingui restaurant, elles són les meves Estrelles.

Moltes felicitats a totes les mares i àvies cuineres d'aquest món!!!


Albert Rosa
Albert RosaEx periodista i aprenent de cuiner. Www.chefpirata.com
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar