loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La sostenibilitat del serveis socials al segle XXI

Josep Miquel Beltran Opinió dilluns, 13 de maig de 2013

El moment actual exigeix als ens locals una eficient i eficaç gestió dels recursos materials i de les instal·lacions on es desenvolupen els Serveis Socials. Ens trobem davant d’un futur que ens demana a crits la necessitat de canviar, d’innovar en aquelles matèries que ens han d’ajudar a estructurar i organitzar el Sistema Català de Serveis Socials amb un cos més científic. Necessitem passar d’una gestió amateur a una gestió professional que generi un impacte mesurable en el benestar de la ciutadania.

Tots, polítics i tècnics, hem de fer l’esforç per millorar contínuament la gestió dels recursos per adaptar-los permanentment a les noves necessitats i expectatives. Hem d’aclarir què fem, com ho fem i què solucionem. Aquest repte estratègic posa de manifest un model de política pública de benestar poc desenvolupat en el dia d’avui, ja que en l’actual context de crisi socio-econòmica s’han intensificat les problemàtiques i hi ha hagut un augment de la demanda social, afectant de manera creixent a la classe mitjana.

El fet de basar una política social en el reconeixement i la realització dels drets socials no només significa organitzar i gestionar amb eficiència els recursos públics, avui, a més, cal donar una nova dimensió a l'acció social i aquesta ens ha de fer plantejar-nos la participació i la corresponsabilització ciutadana com a estratègia de transformació social.

Millorar la capacitat d'acció dels serveis socials en l'àmbit local significa organitzar els processos de col·laboració entre els diferents agents socials i la ciutadania sobre la base de:

1. Dotar-nos d'una estratègia general i compartida en el conjunt de serveis socials del territori.
2. Aconseguir un ampli suport social i professional en l'estratègia, mitjançant l'establiment d'un procés seriós, flexible, de participació social.
3. Millorar la coordinació organitzativa i la integralitat de l'acció entre els diferents sistemes de benestar, i entre l'administració pública i les iniciatives socials i empresarials.
4. Millorar la formació dels professionals dels serveis socials i de les entitats socials per tal de fomentar la capacitació d'acció dels serveis socials.

En definitiva, no tan sols hem de fer coses bones, si no que les hem de fer bé, i si aconseguim fer bé les coses bones, estarem en condicions de mantenir i reforçar la cohesió social del nostres municipis.


Josep Miquel Beltran
Josep Miquel BeltranCoordinador de serveis socials
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar