loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El turista rus

Gerard Castells Opinió dilluns, 10 de juny de 2013

En els últims anys s’ha observat un increment del turisme rus a la Costa Daurada, fins a arribar al boom dels últims tres anys, quan ha augmentat de mitjana un 30% el nombre de visitants respecte de l’any anterior. En general és un turisme de qualitat, que està interessat en tots els atractius turístics que ofereix la nostra terra: saben conjugar perfectament la passió per la platja i el sol de la nostra costa amb un interès per la gastronomia, cultura i moda que oferim. En aquest cas, el marc mental d’un turista rus és Espanya, encara que a poc a poc van coneixent elements de la cultura nacional catalana. Doncs aquest turisme que sembla que té la missió quasi divina de salvar la temporada a la costa té uns comportaments culturals que a vegades sobten a la gent que els ha d’atendre durant la seva estada.

El primer que destaca del turista rus és que la gran majoria d’ells no parla altra llengua que el rus, aquest cas és més evident en els russos de mitjana edad cap amunt que entre els joves de ciutat. Aquesta és una primera barrera i possiblement la més problemàtica a l’hora de comunicar necessitats una mica més complexes i la qual els comerciants és la que pateixen més. Últimament s’ofereixen cursos bàsics de rus comercial que poden ajudar a facilitar la entesa, que no comunicació.

Hi ha una altra barrera que també és important: és el comportament social i el que ells consideren adequat. En aquest cas, tot i que en general són gent extremadament educada, és cert que la seva forma d’entrar i de demanar les coses als establiments no és correspon al que estem acostumats. No us enfadeu, simplement penseu que un turista rus és una persona que actua a la vida com si sempre anés 10 minuts tard i ho vulgués tot per ahir. Són també molt directes, tant als restaurants com a les botigues i resulten molt secs, fins i tot poden semblar maleducats. Però no patiu, entre ells són molt directes i sempre troben sospitós qui riu sense cap motiu, sobretot si no parles el seu idioma i els hi intentes vendre nosequé. Actuaran en tot moment molt freds; al cap i a la fi, no et coneixen de res i els somrius, doncs res de bó pots tramar.

S’ha de dir que per molts d’ells és la primera vegada que surten del seu país, sobretot els que no venen de les grans ciutats i senten una certa desconfiança que no tenen els més joves i que estan acostumats a viatjar. No us enfadeu si al mig d’una venda d’imprevist diuen que “niet” volen res i marxen tan panxos; a Rússia el dependent no s’enfadaria i és així com actuen. Aquesta manca de bones maneres llatines t’evita moltes converses d’ascensor quan vius allà. Tot i que al principi sobta, a la llarga ho agraeixes.

Una anécdota per a taxistes: a Rússia els preus dels taxis és habitual que es negociïn, per tant, no us insulten quan negocien un preu més baix, simplement actuen com ells actuarien al seu país.

Una cosa que funciona i molt a Rússia és que allà la majoria de la gent es mou per comissions, propines o premis. Per la gent, des del porter, guia, agent d’aduanes, empresari o professor, és normal oferir-les i sobretot rebre-les. Bé, com que no es pot ni cal fer un tractat sobre el tema, només afegir: a tots, bon estiu i bona temporada.


Gerard Castells
Gerard CastellsTècnic de Turisme
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar