loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La brossa dels autònoms

Oriol Margalef Opinió dimecres, 12 de juny de 2013

“Potser sí que haurem d’anar a viure a Reus”. La Tecla i el Magí s’han conegut en una minúscula sala d’espera a l’Ajuntament de Tarragona. Els dos fan cua a l’oficina de recaptació, estan indignats, i resulta que és pel mateix motiu. Ell és dissenyador gràfic i ella, traductora. Els dos són autònoms, treballen a casa seva amb un ordinador i tenen uns ingressos molt justets. Pràcticament no generen residus. Però l’smart Consistori de Tarragona els ha enviat enguany una carta certificada on els avisa que, per treballar a casa, han de pagar el triple per la brossa que fins ara. Per a ells, i per a centenars de professionals més a la ciutat, la taxa de les escombraries passa enguany dels 100 euros i escaig a 330 o 371 euros, segons els metres quadrats construïts que tingui l’habitatge.

Quan fa uns anys va ser acomiadat de l’empresa on treballava i es va establir com autònom, el Magí va declarar oficialment a l’Agència Tributària (model 037) que treballa en una habitació de 12 m2 a casa seva. Tanmateix, en la seva resolució l’Ajuntament obvia aquest detall, i interpreta que tot el domicili del Magí (de 109 metres quadrats construïts), i de la resta d’autònoms que com ell treballen a casa, són espai útil per a l’activitat professional.
Tot i que no s’ha començat a aplicar fins ara en tots els casos, des de fa anys les ordenances municipals de Tarragona estableixen que tota llar on s’exerceixi una activitat professional, estigui donada d’alta o no a l’IAE, s’ha de considerar un “local”, no una vivenda. “Sabent això, a partir d’ara quan convidem algú a sopar ja no podrem preguntar si vol venir a casa. ‘Vols venir al meu local?’, haurem de dir”, afirma la Tecla amb ironia. El matís, però, implica coses més lletges de cara al contribuent. “Seguint aquest criteri, jo, per treballar en una habitació de 12 m2 he de pagar el mateix que, per exemple, un bufet d’advocats de fins a 200 m2 i amb diversos despatxos professionals en plena Rambla Nova”, explica perplex el Magí.

Fa uns mesos, durant la presentació del Pressupost Municipal per a l’any 2013, el tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Pau Pérez, va afirmar que “l’Ajuntament ha de desenvolupar polítiques socials i econòmiques que ajudin d’una part a mitigar les conseqüències de la crisi i, d’una altra part, a facilitar la sortida de la mateixa”. Amb més dificultats que mai, autònoms i Pimes generen el 73% dels llocs de feina i el 65% del PIB a Catalunya. Moltes persones que s’han quedat sense feina busquen en l’auto ocupació la manera de tirar endavant, i no sembla que triplicar-los els impostos els hagi de facilitar res.
A Reus, municipi amb una llarga experiència de foment empresarial, l’Ajuntament té fins i tot més dificultats econòmiques que el de Tarragona. Però l’ordenança de la brossa no és excusa per escanyar els cada cop més petits professionals que treballen a casa.


Oriol Margalef
Oriol MargalefPeriodista freelance
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar