loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Religió o el que sigui...

Alba Medina Opinió divendres, 02 d'agost de 2013

Un d’aquests vespres passejant per la platja Llarga vaig veure una noia que em va cridar l’atenció. Estava asseguda damunt la tovallola, sola i semblava que havia buscat un lloc prou tranquil, lluny de xiringuitos i sofàs chill-out d’Ikea. La vaig observar breument i vaig pensar que estava meditant, o resant, no sabria dir-ho amb certesa. Amb els ulls tancats, les cames creuades i els dos palmells de la mà ajuntats, em va semblar que buscava la seva pau interior en un paisatge que podria ser bucòlic però que veient com deixen els banyistes la platja a les nou del vespre no ho és tant.

I és que molts especialistes de diferents disciplines, també els antropòlegs, s’han interessat i es continuen interessant en l’estudi de la religió i de com aquesta influeix en la vida social i cultural d’un territori. He de dir, en aquest sentit, que tot i que em considero una persona força escèptica, l’estudi de la religió des d’una vessant antropològica em fascina. El fet que generalment qualsevol religió té tendència a pensar que la seva creença és allò veritable i que són les altres religions les errònies o les falses, fa que el seu estudi sigui realment atractiu i enriquidor.

Però, què entenem en l’actualitat per religió? Perquè avui en dia, quan la línea entre religions i d’altres creences alternatives és tan fina, és difícil entendre la religió com un pensament únic i exclusiu d’una creença concreta. Fins i tot considero que hem arribat a un punt en què la relació entre màgia, religió i ciència és més viva que mai.

És per això que m’ha sobtat tant que, després del desgraciat accident ferroviari de fa uns dies a Santiago, s’hagi celebrat un funeral d’estat de ritus catòlic amb tota la patuleia de polítics i demés. Algú va tenir la deferència de preguntar a les famílies, una per una, si això era el que volien? Tots eren catòlics i creien en l’església? Tots volien aquest tipus de ritual per al dia del seu comiat? Sincerament, tinc els meus dubtes. Jo mateixa tinc ben clar (i la meva família també) que si em passa alguna cosa no vull cap cerimònia de tipus religiós i m’agradaria que es respectés la meva voluntat en qualsevol cas, de la mateixa manera que respecto profundament totes les persones que no pensen com jo.

Així doncs, deixem-nos de romanços i pensem que si realment volem viure en un món globalitzat hem d’aprendre a conviure i, sobretot, tolerar tots aquells que volen ser fidels a qualsevol tipus de religió o creença, resin, meditin o facin el pino-puente.

A mi em fan molta enveja totes les persones que tenen una creença ferma, sigui la que sigui, i de vegades penso que potser m’hauria de reconvertir i deixar de banda la meva escepticitat.

Potser en la propera vida, qui sap...


Alba Medina
Alba MedinaAntropòloga social i cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar