loader
menu

Divertit, entre altres coses

Òscar Meseguer Opinió divendres, 21 de desembre de 2012

La X legislatura ha obert aquesta setmana i ara fa només unes hores Artur Mas ha estat investit novament president de la Generalitat, amb els únics vots favorables dels diputats del seu grup i dels d'Esquerra Republicana. Sembla que hagi de ser la legislatura de les nostres vides. Per a tothom, no només per als que ja entreveuen una quota màxima d'autogovern per a una Catalunya estat, sinó també per als detractors de l'autodeterminació. És la legislatura marcada en vermell, o en negre, o en gris, o del color que sigui però marcada, perquè el guió té una transcendència política com mai abans no havíem conegut. I per això tot ha començat a rodar amb un plus d'excepcionalitat, com suposa el fet que el principal partit de l'oposició sigui el principal i, de fet, l'únic aval del partit que ha guanyat les eleccions. Els llibres de ciència política en parlaran, algun dia.

El full de ruta nacional està fet de passos endavant, com no pot ser d'una altra manera. No parlem de decisions conjunturals, com la pujada d'un impost, sinó de canvis estructurals, i això dota la política d'una importància suprema, aquella que dic que si més no els de la meva generació no li coneixíem. CiU i ERC han previst ni més ni menys que una declaració de sobirania per al primer ple ordinari del Parlament, un gest inequívoc que això va de debò, però a la vegada un gest que necessita del suport d'altres formacions si realment ha de servir per atorgar consistència al procés des del seu inici formal. No oblidem que malgrat els adeptes que ha guanyat l'independentisme en els últims anys, i sobretot en els últims mesos, el vot inequívocament independentista (CiU, ERC, CUP i SI) en el 25N no arribava per unes dècimes al 50%.

A més a més, la gran contradicció d'aquesta legislatura nacionalment tan plena de contingut, és que la cruesa del dia a dia no permet assaborir la transcendència d'un nou horitzó ni per a alguns dels que l'havien somiat. És la decisió conjuntural la que pot minimitzar el patiment de la gent. Perquè hi ha massa gent que està patint com per encomanar-ho tot a la independència, com per extasiar-nos amb la mirada llarga. L'estat propi serà o no una solució sòlida en funció de les polítiques que s'apliquin, i les polítiques comencen avui. Esquerra ha aconseguit forçar la generació de nous ingressos per uns 1.000 milions d'euros, a partir de nous impostos i taxes, però encara en queden 3.000 a retallar. La tisora amenaça fins i tot la integritat del procés nacional, perquè hi ha molta gent que no pot esperar al 2014, ni al 2016 ni al 2020, per trobar una solució als seus maldecaps.

El millor de tot és que entre la transcendència i la contradicció, si encara queda algú que no tingui la feina, la casa o la pau mental amenaçada, aquest es divertirà. Això, garantit.


Òscar Meseguer
Òscar Meseguer
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar