loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El Circ romà de Tarragona

Cesar Pociña Opinió dimarts, 18 de desembre de 2012

El circ romà de Tarragona és un dels monuments més emblemàtics del llegat romà de la ciutat. Són destacables les seves impressionants dimensions, de més de 300 metres de llàrgària ocupant bona part de la Part Alta de la ciutat. També el fet de que sigui un dels pocs circs romans constrüits enmig del casc urbà d'una ciutat romana i no en les seves rodalies.

Va ser construit bàsicament amb formigò encofrat de calç i pedres, amb les façanes i elements de prestigi decorats en carreus. Això motivà la seva conservació excepcional, tot i que amagada sota les cases de la vella Tarragona medieval. Fossilitzat el record de la seva arena en la Plaça de la Font, la Piazza Navona tarragonina, autèntic cor de la ciutat, amb el seu bullici habitual de terrasses asolellades, birres i cafès amb llet.

En tots els edificis que formen la banda meridional d'aquesta plaça trobem restes del circ romà. Molts d'aquests indicis, amagats per segles, són ara visibles gràcies a la voluntat dels propietaris de locals i institucions, que han col·laborat en la seva restauració i en posar-los a l'abast dels ulls dels visitants. De manera un tant anàrquica, potser, sense un pla director definit, però la voluntat individual arriba on no arriba l'aparell burocràtic.

Més visible és l'anomenada capçalera del Circ, en la veïna plaça de l'Esperidió i compartint protagonisme amb la colla Jove de Tarragona, que tantes alegries ens ha donat enguany. Aquesta capçalera és el punt on els carros havien de frenar bruscament i girar 180 graus. Lloc testimoni de molts accidents i maniobres brillants per guanyar posicions a la cursa. Bona part va desaparèixer a les voladures del exèrcit napoleònic.

La resta es troba en un estat de conservació força precari, molt exposat a la intempèrie i desgastant-se cada cop mes. Fa falta una actuació valenta, una consolidació a fons de les grades. Potser seria interesant lliurar l'espai de l'arena, que es troba envaït per les fonamentacions d'un escorxador medieval que dificulta la seva comprensió per al visitant.

Continuant el recorregut, toca ara veure les restes de la graderia Septentrional, localitzades al carrer Enrajolat, Baixada Misericordia i plaça Sedassos. La grada visible al peu del Carrer Enrajolat ha estat objecte d'una rentada de cara darrerament, junt amb una nova disposició de l'espai urbà als voltants. Està molt millor que abans, però pensem que queda feina per fer.

Per exemple, no ens agrada la superposició de restes de la antiga Casa dels Militars, que no aporta res a la comprensió del monument i que tampoc té una importància que justifiqui la seva conservació. També recollim la iniciativa del Tito Figueres, que amb la seva saviesa artística proposa pintar la façana gris que dóna a les restes amb una perspectiva reconstructiva de la grada del Circ.

Més restes d'aquesta grada són visibles als restaurants Les Voltes i el Pulvinar o els localitzats a la plaça Sedassos. Són dos exemples més de l'esforç individual per mantenir el nostre patrimoni, que cada cop veiem més arrelat en la gent comuna i en l'esperit tarragoní. Arribem ja a la plaça Sedassos, on ja es va realitzar una museïtzació del monument. O hauria de dir un intent de museïtzació, ja que el plafó sempre ha servit només per l'educació cultural dels nombrosos gats que prenen el sol en aquest indret, i la rampa d'accés a les restes està tancada al pas.

Pensem que en aquest indret o en la zona de l'Enrajolat s'hauria de procedir a la restitució volumètrica d'almenys una part de la graderia. Resulta molt complicat per al visitant -no acostumat a l'exercici imaginatiu dels arqueòlegs- entendre com s'articulava això que veu en època romana. Una restitució parcial i amb criteri i una aposta per posar més informació tant als llocs públics com privats ajudaria molt a la comprensió del monument.

En general pensem que s'ha treballat molt en el Circ, però de manera anàrquica i aïllada. Visitant les restes ens ve una sensació d'esforç inacabat, de cosa feta a mitges... Esperem veure en poc temps un canvi i posada en valor d'aquest magnífic monument, testimoni mut de la història de Tarragona i que dóna nom a un nou mitjà de comunicació al que desitjem la millor de les sorts.


Cesar Pociña
Cesar PociñaArqueòleg
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar