loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Els volen il·legals

Laia Virgili Opinió dimarts, 10 de setembre de 2013

Actualment la geografia mundial està tallada al llarg de més de 40.000 kilòmetres, quatre vegades més que fa 30 anys, com a conseqüència dels 42 murs construïts o en execució que hi ha al món. Aquestes dades il·lustren doncs una de les contradiccions que emana la pròpia globalització ja que aquesta, per una banda, postula per la lliure circulació de capitals però alhora restringeix la de persones, amb controls excessius de fronteres i aixecant murs. Si bé en el cas de la Guerra Freda els murs eren per no sortir, actualment són per evitar el contrari, l’entrada de persones... però per què no funcionen?

Un estiu més els mitjans ens han ofert les imatges de les pasteres i els seus passatgers. Alguns d’aquests, amb una mica de sort, després d’una dura travessia i de pagar un bon grapat de diners a les màfies, hauran sobreviscut a la seva primera part del seu procés migratori i hauran trepitjat ‘la terra promesa’, les portes d’Europa. A partir d’aquí, un immens interrogant sobre què serà d’ells s’apoderarà dels seus destins però és probable que se’ls condemni a la clandestinitat, la il·legalitat.

Els Estats estan actualment més capacitats que mai per a controlar la migració, però també cal afegir que el control de les seves fronteres és més ja una qüestió de símbols i polítiques que no pas de resultats reals. És a dir, els governs necessiten comunicar als seus ciutadans que controlen la porta d’entrada amb retòriques procontrol, que fan la ‘feina’, però alhora regulen cíclicament l’accés a la mà d’obra estrangera.

Les lleis d’estrangeria dels Estats, un altre tipus de frontera, tenen la finalitat de construir una categoria d’individus controlables a través d’un tractament jurídic especial i diferent. Per una banda, aquest conjunt normatiu vol proporcionar al mercat de treball una mà d’obra que cobreixi els llocs més precaris i també busca reafirmar elements constitutius de l’Estat com ara la sobirania o el territori, en un temps en els que els canvis globals els qüestionen.

La carrera d’obstacles (i més obstacles) que significa la regularitat, aconseguir els ‘papers’, respon a un objectiu clar: el fet de mantenir un número constant d’immigrants en situació administrativa irregular i vulnerable i així l’Estat s’assegura el subministrament de mà d’obra per a l’economia submergida

I és que la competència mundial obliga als països del Nord a reduir costos de producció i una de les maneres que utilitzen és disminuint el cost de la força de treball, tot creant grans bosses de població indocumentada.

Desenganyem-nos, la gran majoria d’immigrants en situació irregular i que conviuen amb nosaltres no han arribat aquí en pasteres sinó que ho han fet amb avió i els aeroports, sobretot el de Barajas, han estat la principal via d’entrada.


Laia Virgili
Laia VirgiliPeriodista i màster en migracions i mediació social
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar