loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

De la Porta Triumphalis, el Fòrum i el Circ

Cesar Pociña Opinió divendres, 06 de desembre de 2013

Dimarts passat es van fer públics els resultats provisionals de les tasques arqueològiques que s'efectuen en el sector conegut com a "Porta Triumphalis" del Circ Romà de Tàrraco. Encara que s'ha d'esperar a que els treballs finalitzin, i una publicació detallada dels resultats, sembla que s'ha pogut identificar una porta de tancament per limitar l'accès al sector nord de la graderia i o al Fòrum Provincial.

Aquest fet posa novament de manifest la importància de tot tipus de treball arqueològic a l'hora de poder concretar i precisar com era i com funcionava aquest edifici. Els treballs recents efectuats a Carrer de la Nau, carrer Enrajolat, Carrer Peixateries han aportat moltes precisions en aquest sentit, tot i que en alguns casos només es tractava del seguiment arqueològic de les tasques de canvi de clavegueram i pavimentació. Important també resulta l'evident dignificació de les restes del Circ a la zona de l'Enrajolat, tasca pendent des de fa molts anys. Aquest sector es trobava en un estat absolutament vergonyós, com a resultat del costum de realitzar intervencions arqueològiques que no finalitzaven amb una correcta museïtzació dels espais intervinguts. El fet de que les tasques que es fan a la Porta Triumphalis sigui una adeqüació museogràfica i no una excavació "tradicional" són un primer pas, i esperem que en segueixin d'altres, com les restes del Circ de la plaça dels Sedassos o la malbaratada "zona arqueològica" al costat de la Casa del Mar, en un evident estat de degradació.

El coneixement de com s'articulen les tres grans terrasses de la part alta de Tàrraco (Recinte de Culte, Forum Provincial i Circ) ha anat guanyant en precisió i concreció des dels treballs del TED'A (Taller Escola d'Arqueologia) que el van sistematitzar per primera vegada a finals dels anys 80. Sempre ha estat un problema el fet de que es tracti d'un complex arquitectònic molt singular, i amb solucions poc freqüents en altres indrets de l'imperi romà. Ja els treballs de Lluís Pinyol sobre el Circ mostraven el fet peculiar i únic de que l'accès a la graderia Nord s'efectuava des de l'arena.

Possiblement, com vàrem apuntar en un treball científic juntament amb el Dr. J.A. Remolà, aquests accesos podrien conduir tambè a la part central de l'anomenada "Plaça de Representació" o Fòrum Provincial. La nova porta localitzada sembla apuntar en aquesta direcció, fet que implica el control de l'accès com demostra la presència d'un sistema consistent de tancament amb pollegueres de ferro.

La publicació dels resultats d'aquesta intervenció, i de les esmentades anteriorment, pot posar molta llum en acabar de configurar l'articulació entre aquests dos grans espais, Circ i Forum provincial. I, com no, esperem amb curiositat les sorpreses que encara ens depara l'arqueologia de la ciutat de Tàrraco.


Cesar Pociña
Cesar PociñaArqueòleg
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar