loader
menu

La FP del doctor Jekyll i mister Hyde

Lluís Cilveti Opinió divendres, 28 de desembre de 2012

Estudiar Formació Professional actualment no és una mala opció, aprendre un ofici pot ser molt útil dins el panorama socioeconòmic en el que estem immersos, i com no, també en el propi camí acadèmic de qualsevol estudiant. Tenir un ofici, conèixer bé un idioma, i acabar una carrera seria una bona forma de tenir uns coneixements suficientment rics per poder afrontar els reptes del despiadat món laboral actual, tant a Catalunya com a fora.

Si ens mirem la FP actual, que es troba en transició de la LOGSE a la LOE, veiem una serie de canvis dins de cada especialitat, que deriven cap a les noves tecnologies i les noves formes de fer que els sectors econòmics i productius demanen. En principi, i sobre el paper, la cosa pinta bé! a la pràctica, i sense tenir en compte, l’excés d'alumnat a les aules, l'augment d'hores dels professors, les retallades salarials, i la destrucció sistemàtica dels professors interins i substituts amb jornades del 42% o el 21%, tot i així considero que estudiar FP pot ser una bona elecció.


Encara que la FP del curs 2012-2013 continuarà sent en la seva majoria tradicional: hores de classe, pràctiques a l'escola, i un 15% d'aquestes pràctiques a les empreses; part de la nova FP serà dual. A Catalunya un total de 29 empreses participaran al curs 2012-2013 en la nova FP imitant l’alemanya o la danesa. Això vol dir que els estudiants de FP que hi participin repartiran les hores totals d'un cicle formatiu entre l'escola i l'empresa. Un primer any a l'escola aprenent la base teòrica i pràctica de l'ofici i el segon any, aquestes hores es completarien a l'empresa de forma remunerada.

A Alemanya funciona, i funciona bé, els alumnes contents ja que aprenen, cobren, i tenen la possibilitat de quedar-se a treballar a les empreses implicades en el sistema dual; i les empreses, per la seva part també contentes perquè ensenyen als alumnes les seves formes de produir, els paguen menys que a la mà d'obra qualificada i tenen avantatges fiscals dels governs.

En principi tots contents, però si tenim present els temps que corren a les nostres rodalies per les empreses i per les escoles, és inevitable que ens passin pel cap qüestions tals com:
Tindrem empreses disposades a assumir tal responsabilitat?
Hi haurà continuïtat per part de les empreses al llarg dels cursos acadèmics?
A Alemanya el cost de la formació dual l'assumeix l'empresa, i aquí, també l'assumiran?

Si als professors de FP actualment ja ens costa una barbaritat trobar empreses per que els alumnes realitzin la FCT de tota la vida; crec que l'organització dels centres ha de reflexionar sobre el paper que han de desenvolupar els professors com a tutors tècnics, i el temps que els requerira aquesta nova tasca.

Observar, analitzar i organitzar tots aquests nous canvis que venen no és feina fàcil. Encara així, crec que estudiar FP d’una manera, o d’un altra, és una bona opció.


Lluís Cilveti
Lluís CilvetiMestre i filòsof urbà
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar