loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Ja hi tornem a ser!!!

Jordi Duran Opinió diumenge, 09 de març de 2014

... però, ben mirat, sempre hi hem estat i molt temo que sempre hi serem. Des que tinc memòria, i d'això ens hauríem de remuntar a la primeria dels setanta del segle passat, la batalla de l'aigua ha sigut constant a les Terres de l'Ebre. La cosa va començar, més o menys, amb la construcció dels grans embassaments de Mequinensa i Riba-roja. Recorden... Jesús Moncada, Camí de sirga... Pos això. Després, a les acaballes del franquisme, va vindre la Cota 40, un projecte de construcció d'una presa que anegava totes les terres i poblacions de Xerta en amunt situades per davall de 40 metres del nivell del mar.

No res, posa cosa, una menudesa: l'afectació arribava una mica més amunt de l'estació de tren de Móra la Nova. Afortunadament, el projecte es va poder aturar. Després va vindre allò del minitransvasament a Tarragona, que tan bé funciona per a la química i el turisme del Camp de Tarragona, i per a alguns regants (o eren cacics?) del delta. I la penúltima gran batalla, finalitzada ara fa deu anys, va ser la del Pla hidrològic nacional (PHN).

Estos dies nos ha caigut a sobre el Pla hidrològic de la conca de l'Ebre, una versió més sofisticada i més nociva encara que aquell passeig militar que s'havia d'executar "per ous" ara fa deu anys, de la mà de Miguel Arias Cañete, ministre d'Agricultura d'Aznar, i d'Agricultura i Medi Ambient de Rajoy.

Més sofisticat perquè este Pla el que planteja no és detreure metres cúbics de la conca per enviar-los mil quilòmetres al sud, sinó derivar via regadius de la mateixa conca uns cabals que després es podran comercialitzar a través de les comunitats de regants allí on més convingui. Almenys el PHN d'Aznar, Jaume Matas, Cañete i companyia anava a cara descoberta.

En fi, que ja hi tornem a ser. Esta tarda m'he emprovat la samarreta blava i li he tret la pols al domàs del nus que em vaig comprar l'any 2001. Un servidor -previsor i estalviador de mena-, per si o per no, va conservar tot el material de la batalla antitransvasament en un bagul: pins, xapes, adhesius, domassos, banderoles, pamflets, samarretes, mocadors, paperassa... ja que estava cantat que tard o aviat el nus i el blau es tornarien a posar de moda per aquí baix.

Han passat tretze anys de la primera manifestació a la qual vaig assistir i al final d'este mes de març s'ha convocat la primera gran mobilització d'esta nova tongada. La cita, el dia 30, al pont del Passador, entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. Si m'hi volen acompanyar seran benvinguts, sinó ja els explicaré com ha anat la cosa. Continuarà...


Jordi Duran
Jordi DuranPeriodista
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar