loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Turisme, no! Innovació

Gerard Castells Opinió divendres, 25 d'abril de 2014

Fa 14 anys que tant en l’àmbit formatiu i professional estic relacionat amb el món del turisme. Durant aquests 14 anys com qualsevol professional del sector m’he topat amb una sèrie d’estereotips i prejudicis.

Opinions de gent que mai s’ha dedicat al món del turisme i que repeteixen frases com “No podem dependre tant del turisme”, “Hem d’apostar per la tecnologia del coneixement” ara en diuen I+D+I; “l’augment de turistes a les nostres terres és cojuntural, ja veurem quan acabi aquesta o l’altra guerra a tal lloc”.

Aquestes frases que es repeteixen sobretot en époques de crisi econòmica eren exactament igual fa 10 anys, ho són ara i ho continuaran sent d’aquí 10 anys. Reconec que d’entre totes la meva preferida és “el turisme genera llocs de treball de baixa qualificació” afirmació que no tant sols no és certa sino que se li hauria d’afegir un “per sort” al final.

Molts dels comentaris es realitzen des del desconeixement i els prejudicis no sempre malintencionats cap aquesta indústria: turisme = cambrers + recepcionistes. Comparació tan errònia com creure que la indústria vinícola és la bodega de barri que ven vi a granel.

És dubtable que l’augment de turistes l’últim any sigui una qüestió cojuntural de la darrera crisi a l’Orient Mitjà, si fos així perquè la gent que ha triat Catalunya no ha anat a Grècia on tenen recursos turístics similiars i la devaluación salarial i de preus ha estat més profunda?

Dir que és una indústria de baix valor afegit és no conéixer gens el sector: el turisme i la forma d’afrontar unes vacances s’ha transformat completament amb la irrupció de les ja no tan noves tecnologies. La majoria d’hotels han canviat a millor les seves organitzacions.

Avui existeixen una gran varietat d’empreses i professionals que viuen del i pel turisme: fotògrafs, traductors, metges, bugaderies, empreses de formació, disseny, publicitat, serveis jurídics, textil, artistes. Com tota indústria genera feines de baixa qualificació, una de els crítiques més tòpiques sobre el sector, però no és que n’hi hagi moltes més que a d’altres indústries, sino que en aquestes són més visibles.

Existeix temporalitat, però també hi ha temporalitat a la verema, i gent que treballa tot l’any i no per això dubtem del sector vinícola i l’enoturisme.

En molts casos, gent amb perfils que difícilment poden trobar acomodament en un mercat laboral molt exigent formativament treballen en aquestes feines de baixa qualificació al sector turístic i en altres sectors.

Per exemple, molts estrangers acabats d’arribar alguns amb títol universitari que esperen la convalidació per accedir a posteriors feines més qualificades, estudiants, gent acomiadada de les seves feines tradicionals o dones que retornen al mercat laboral després d’anys apartades o després del divorci, entre d’altres.

Però la gran majoria són gent que han optat per desenvolupar la seva vida professional lligada al món del turisme, com una elecció, com una carrera professional. Gent amb perfils molt professionalsi que cada dia innoven.

És un sector que té problemas greus per afrontar evidentment, com els mediambientals, economia submergida, sobretot en empreses petites i familiars, ja menys en grans resorts, salaris minvats o globalització dels destins. Però és una indústria estratègica, complexa i amb valor afegit.

En tot cas el debat no hauria de girar tant entre indústra o turisme. El turisme ha fet una feina que potser no ha fet la indústria. El turisme no és una pretenció idealista, no és un desig de tertulià de ràdio, ni una promesa sorgida en un debat polític, és una indústria vital per a Catalunya, que sempre ha estat a l’alçada i que tot i que l’han donat per morta moltes vegades s’ha reinventat i ho seguirà fent, per sort.


Gerard Castells
Gerard CastellsTècnic de Turisme
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar