loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El brou radical

Romà Rofes Opinió dimecres, 28 de maig de 2014

És més còmode i està en general més ben vist ser titllat de “normal” que de “radical” o “extremista”. Per això, immersos en l’objectiu de recuperar l’hegemonia política i ocupar l’espai del desinflament del PSC, Junqueras ha definit més d’una vegada Esquerra Republicana de Catalunya com un partit “de centre-esquerra”, igual que, en els últims anys d’Aznar, el PP insistia desesperadament a considerar-se un partit de centre.

Per això, també, el sobiranisme és constantment titllat de “radical” (o de “nazi”) pels seus detractors, mentre el lema de l’ANC pel 9-N resa que “votar és normal en un país normal” o que “és normal voler un país normal”.

Però les últimes eleccions europees van revelar que la radicalitat està a l’alça. L’obediència cega del centre polític a la dictadura financera i la incapacitat d’oferir solucions creïbles i contundents a la crisi han propiciat l’auge dels partits titllats (o autodenominats) de radicals, extremistes o ultres.

En una situació en què les mesures estàndard i el maquillatge polític no són suficients, l’electorat ha castigat l’abúlia política i s’ha sentit atret per partits que proposen solucions menys convencionals. És clar que bona part d’aquest brou de partits i propostes és contextual, però també que alguna cosa en quedarà de tot això.

Ara toca colar el caldo, treient-ne la repressió i la xenofòbia, i mantenint-ne l’esperit de revolta social contra l’oligarquia econòmica


Romà Rofes
Romà RofesProfessor a la Universitat de Penn State
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar