loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Vergonya senyors, vergonya

Alba Medina Opinió dimarts, 29 de juliol de 2014

Vaig conèixer la Maribel fa un parell d’anys quan, casualment, em va arribar a una xarxa social una sol·licitud d’amistat d’un grup de persones que s’havien unit per intentar ajudar a pal·liar les necessitats més bàsiques de ciutadans propers.

No vaig dubtar a sumar-me a la iniciativa i en pocs dies vaig rebre un missatge de l’administrador de la pàgina on es sol·licitava ajuda urgent per a una noia de Tarragona, del barri de Torreforta concretament. Em vaig posar en contacte amb ella i amb un cop de cotxe em vaig dirigir al lloc del barri on prèviament havíem quedat.

El drama de la pobresa podia tocar-lo en aquell moment perquè era de carn i ossos. La Maribel, una noia jove però que aparenta deu anys més tranquil·lament, agradable i educada, em va explicar la seva situació.

Divorciada d’un marit que no li pot passar ni un cèntim perquè no treballa ni cobra cap prestació, ella, amb els dos fills bessons de dotze anys al seu càrrec, (mal)viu netejant oficines bancàries per 300 euros al mes. Sí, sí, 300 euros al mes. I tenint en compte que la hipoteca a la qual ha de fer front mensualment és de gairebé 400, a mi no em surten els números.

Em va posar al dia també de la seva rutina. Anar a Càritas cada quinze dies on li faciliten aliments bàsics, anar a l’assistenta social del barri a veure si pot optar a alguna prestació, anar a parlar amb la directora del centre dels seus fills per intentar aconseguir llibres de segona mà i material escolar, anar al centre cívic per apuntar-se a totes les convocatòries d’ajudes per petites que siguin... Esgotador.

Em va explicar també que molts dies mengen gràcies a la solidaritat dels botiguers del barri, que li fien aliments i ella els ho paga com pot i quan pot. O també gràcies als veïns, que de tant en tant li porten un brick de llet, un paquet de galetes o el que poden, ja que la situació de molts d’ells tampoc no és per tirar coets.

Però la Maribel, malauradament, no és un cas únic. Només cal donar un tomb pels barris perifèrics per veure com està el panorama. O, sense anar tan lluny, passejant per qualsevol carrer de la nostra ciutat apareixen evidències diàries de la pobresa en què es troba immersa una gran part de la població.

I, mentrestant, els polítics miren cap a un altre costat i continuen vivint en la bombolla imaginària d’una suposada millora econòmica. En alguns llocs, per exemple, es neguen a obrir menjadors escolars a l’estiu perquè “això suposaria generar excessiva visibilitat al problema” i “poden malmetre la imatge de la ciutat i estigmatitzar els infants”. I ja no parlem de propostes surrealistes de fer llistats de “vagos y maleantes” de persones que demanen caritat pel carrer per poder-los expulsar de la ciutat. Amb dos collons.

I, mentrestant, nosaltres, els empleats que continuem patim unes retallades de sou brutals, els que ens costa arribar a final de mes i fer malabars per fer front a totes les despeses, els autònoms, els petits empresaris, els voluntaris, els treballadors cada cop més precaris, els pensionistes, etc, som els que fem mans i mànigues per ajudar com podem aquestes persones.

Som els que hem de suplir el paper que haurien de fer les administracions, perquè d’altra manera ens cauria la cara de vergonya de saber que això està passant al costat de casa i no hi fem res. Però és clar, quan la cara d’alguns és més dura que la del ciment armat ni els pot caure ni se’ls pot fer malbé. Vergonya senyors, vergonya.

*Aprofito per agrair a totes les persones que m’ajuden a recollir roba per la Maribel i els seus fills i als que fins i tot m’han donat diners perquè ella pugui comprar menjar. També a les companyes de feina que, de forma totalment altruista, recullen roba i aliments per a famílies necessitades de la ciutat i els ho porten personalment a casa seva. Mil gràcies.


Alba Medina
Alba MedinaAntropòloga social i cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar