loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La meva felicitat depèn de...

Marta Salvat Opinió dijous, 18 de setembre de 2014

En quina situació us sentiríeu més bé, si guanyeu la grossa a la loteria o si, cosa que esperem que no passi mai, acabeu condemnats a una cadira de rodes per culpa d’un accident?

Segurament, preferiríeu la vida de milionari; gairebé tothom es decideix per això. Alguns enquestats, fins i tot, van declarar que després d’un accident s’estimarien més morir-se que quedar-se paraplègics. Però, tal com han demostrat uns científics nord-americans, amb sentiments reals dels anys posteriors a l’accident, aquestes afirmacions no són ben bé certes.

Van fer preguntes sobre la satisfacció vital a qui efectivament li havia tocat la loteria i a víctimes d’accident. Aquest estudi es considera a hores d’ara un clàssic de la investigació social. Mostra com són d’adaptables les persones, tant a les coses bones com les dolentes. Un premi milionari no eleva la sensació de benestar per sempre, i amb una paraplegia, la satisfacció de viure baixa menys del que es podria esperar.

Les primeres setmanes després de l’esdeveniment el guanyadors milionaris se senten pels núvols, mentre que els paraplègics es lamenten de la seva pèrdua de mobilitat. Però després, tot sembla com abans. Els nou-rics no se senten més bé que abans, des que ha esdevingut normal per ells conduir un Porsche, en comptes d’un Seat. Ara somien en un Ferrari.

Els que van amb cadira de rodes, en canvi, s’han resignat a dependre de l’ajuda externa. La majoria, al cap d’un temps de defalliment, recupera gairebé completament l’antic estat d’ànim; la seva satisfacció no és, de mitjana, molt menor a la de la gent sana. Tant si són víctimes d’accidents com encertants de la loteria, qui abans ja estava satisfet amb la seva vida, també ho està ara. I els que es queixaven per tot, ho continuen fent.

Això ens passa encara molt més amb transformacions més petites en les condicions de vida. Canviem de feina perquè creiem que el nou treball ens portarà més alegries, ens traslladem a una altra ciutat amb l’esperança que ens hi trobarem més bé. I constatem que la nostra vida resulta com abans.

No és que els canvis no siguin importants. L’únic que passa és que sovint sobrevalorem l’efecte que tindran en la nostra satisfacció. Com que ens adaptem molt ràpid, tant als canvis positius, com als negatius de la vida, les circumstàncies externes tenen molt menys efecte en el nostre benestar del que ens pensem.

I es que quan jutgem la nostra vida, molt sovint cometem l’error de confondre felicitat amb alegria. I quina és la diferència? L’alegria la vivim en el mateix moment en què tenim una experiència, només es dona en el present. La felicitat és el que en guardem al cap; per tant, s’origina retrospectivament.

Quan algú ens pregunta si estem contents amb el pis nou, molt probablement rebrà una informació sobre la nostra felicitat. Perquè abans de respondre, segur que passarem revista a tots els moments des del trasllat. En general, la gent que sovint viu moments d’alegria, també sol ser feliç. Encara que es pot ser feliç i no estar content. I al revés, hi ha persones que experimenten alegria i malgrat tot viuen la infelicitat.

Estem programats per voler sempre el millor que hi hagi. Però quan ho tenim, ens hi acostumem ràpidament. Malgrat tot, ho desitgem gairebé a qualsevol preu. Un empleat a qui el cap promet un augment de sou, se n’alegra; però està molt menys entusiasmat quan l’augment arriba regularment al seu compte. Així doncs sembla que el més sensat és no posar la nostra felicitat en coses externes. La felicitat és una tasca interior i només depèn d’un mateix.

“Les persones més felices no són les que obtenen el millor de tot, sinó aquelles que treuen el millor del que tenen”


Marta Salvat
Marta SalvatPsicòloga especialitzada en Psicologia Clínica i de la Salut, Hipnosis i PNL.
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar