loader
menu

OPINIÓ

Un nou alè al projecte europeu

Ferran Tarradellas Opinió dilluns, 27 d'octubre de 2014

Tal com va dir el president electe de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, en el seu discurs previ a la votació del conjunt de l’executiu europeu al Parlament d’Estrasburg, “hem arribat a la meta després d’un llarg viatge democràtic”.

Aquest dimecres el Parlament Europeu va aprovar amb una majoria sòlida, 423 vots a favor, el nou executiu europeu que estrenarà mandat el proper 1 de novembre. El viatge del qual parla Juncker va començar unes setmanes abans del 25 de maig, quan per primera vegada les famílies polítiques europees van designar els seus candidats a president de la Comissió.

Es tracta d’un viatge que compta amb alguns passatges importants: el primer debat entre els candidats a presidir la Comissió; l’elecció del mateix president, que per primera vegada es va fer tenint en compte els resultats electorals dels comicis europeus; o els temuts “hearings” que han hagut de passar tots i cadascun dels comissaris designats per demostrar la seva idoneïtat pel càrrec davant de l’eurocambra i que han deixat enrere una de les candidates, l’eslovena Alenka Bratusek, que en no superar aquesta prova va ser substituïda per Violeta Bulk.

Però aquesta “meta” de la qual parla Juncker és només el principi. El president electe de la Comissió va deixar clar el seu convenciment a l’hora d’afrontar de manera directa els problemes que actualment travessa Europa en el seu discurs previ a la votació.

De fet, Juncker va fer una primera afirmació: abans del Nadal presentarà un paquet de 300.000 milions d’euros d’inversió destinats a l’ocupació, el creixement i la competitivitat, una mesura que demostra el seu compromís per dur a Europa cap a, com va dir el mateix president, “una triple A social”.

Juncker té molt clar com vol que sigui i que treballi el nou executiu. Ens trobem davant d’una Comissió molt més política, que treballarà de manera col·legiada i amb una forta transversalitat entre les diferents carteres per poder assolir amb eficiència els objectius i reptes que té avui Europa.

Davant la pèrdua de confiança dels ciutadans vers les institucions, Juncker i el seu equip arriben per insuflar un alè d’aire fresc al projecte europeu. Tal com va dir el nou president: “Som l’Europa de l’última oportunitat, aprofitem-la!”


Ferran Tarradellas
Ferran TarradellasDirector de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar