loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

R.I.P. per la constitució

Jordi Bertran Opinió dilluns, 03 de novembre de 2014

Espanya està en crisi. No ho està per l’etern ‘problema catalán’, sinó perquè el 2014 no ha superat la fi de l’imperi on mai no es posava el sol. En l’era d’internet, de la tecnologia, de les xarxes socials, del predomini mundial de l’anglès, de la puixança de l’esfera asiàtica, dels mòbils, les tauletes i la fibra òptica, no es pot barrar el pas a les idees amb decimonòniques garites policials.

?Usted no es nadie. Usted es quien yo diga que es?, va dir Suárez a Tarradellas.

La partitocràcia amb epicentre a Madrid s’entesta a enaltir la vigent constitució de 1978. Tots els organismes que vetllen per ella integren el sanedrí constitucional. En la defensa aferrissada d’un text útil en el seu moment, però ara caduc i superat pels avatars de la història trepidant del segle XXI, d’una Espanya d’euros i no de pessetes, rau el fracàs d’un estat sord, cec, impassible.

És un procés similar a l’experimentat en altres terratrèmols sonats de la seva història. Hispanoamèrica, Cuba, Puerto Rico, Filipines, Àfrica, Sàhara, són mots oblidats i dels quals no van aprendre. Si en lloc de ser lluny de les biblioteques i la cultura, haguessin esdevingut lectors de la ‘generación del 98’ percebrien el camí erràtic en què han tornat a ensopegar.

Eldiario.es situà fa uns mesos aquesta constitució com un anacronisme clau per entendre l’Espanya fracassada d’avui. Segons el cens electoral de les eleccions europees del 25 de maig, 34,5 milions de persones tenen dret a vot. D'aquests, 22 milions no van fer-ho en el referèndum per aprovar la constitució de 1978, ja que ara tenen menys de 57 anys i, per tant, eren menors d'edat el llunyà 1978.

Aleshores es fixà l'edat de vot en 21. Aquests 22 milions que llavors no votaren suposen avui el 64% del cens electoral. Superen amb escreix els 17 milions de participants de 1978.
Solament els nascuts el 1957 o abans van refrendar el text en què es basa tota la política de l’Espanya de 2014. Si vostès sumen a aquest 64% del cens, els menors de 18 anys avui sense dret a vot, hi afegiran aproximadament un 20 % més de la població espanyola, és a dir, uns 8,3 milions de persones. Més de 30 milions, doncs, no vam tenir ni veu ni vot en la constitució de 1978.

Molts d’aquests pertanyen a la generació dels NiNis. El sanedrí constitucional no s’ha adonat que els joves, adolescents i infants de 1978 són avui pares i mares, alguns fins i tot avis i àvies. No és un escenari demogràfic menor ni minoritzable, com tampoc no ho va ser el moviment del 15M ni l’austerici aplicat als ciutadans que ha generat que un de cada quatre sigui en risc d’exclusió social.

Mentre la constitució nordamericana de 1776 ha estat esmenada en 27 casos, la guàrdia constitucional espanyola acusa Catalunya de tots els mals. El virus viu a les entranyes mesetàries i va camí de ser una epidèmia. Cames agafeu-nos, amb una papereta a la mà!

jbertran@tinet.cat


Jordi Bertran
Jordi BertranGestor cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar