loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Eloi Fort fa que Tarragona pugi al podi d'Oh Happy Day

Jordi Bertran Opinió diumenge, 29 de novembre de 2015

Anit quan ja havíem entrat al diumenge 29 de novembre el Quartet Mèlt es proclamava guanyador de la tercera edició el concurs Oh Happy Day, de Televisió de Catalunya, amb el 57,3% dels vots de l’audiència. Fundats el 2012, entre els integrants, hi ha el jove tenor i pianista tarragoní Eloi Fort Gras, al costat del baríton Oriol Quintana –de Sant Fruitós de Bages i resident a Sabadell-, la contralt Ariadna Olivé i la soprano Magalí Sare.

El jove tenor i pianista és integrant del Quartet Mèlt, guanyadors anit

Vaig descobrir que l’Eloi participava a l’Oh Happy Day en un dels anuncis previs als programes, just abans de començar l’edició que acabava anit. La seva tieta Lourdes Gras, llargament vinculada a l’escola i a l’AMPA on van els meus dos xiquets, em confirmava entusiasmada aquella participació. L’Eloi és seguidor d’una nissaga tarragonina vinculada a les arts escèniques en què el seu avi ha estat un actor de llarga trajectòria, el pare un excel·lent gestor cultural i la mare ha caminat entre el teatre i la plàstica.

Eloi Fort amb el Quartet Mèlt. Foto: Televisió de Catalunya

La formació en què treballa l’Eloi, aglutinada al voltant de l’Autònoma de Barcelona, era una de les que s’escapava del perfil vencedor en les dues primeres edicions. Els Deudeveu i In Crescendo havien estat grups més aviat nombrosos, d’acord amb la filosofia impulsada per aquest programa i que persegueix una revisió actualitzada del cant coral. En aquesta edició, Mèlt o TNT han estat quartets que han ofert una posada en escena a priori més sòbria que la dels multitudinaris conjunts corals. Els Ghostbusters dels Mèlt, íntegrament a capella fou una bona tarja de presentació.

Amb aquesta línia han anat superant programes fins plantar-se a la final d’anit, precisament al costat de formacions diametralment oposades en què les veus flirtegen amb la coreografia del ball. Així, Giovinetto i Jarks van ser exhuberants, com s’esperava.

Tot i que segurament a principis d’octubre la interpretació pels Mèlt de La gavina de Marina Rossell, ja envidenciava que aquells joves volien tenir un públic ben ampli, per mi va ser amb Papa, jo vull ser torero, de l’Albert Pla, en què la Chenoa va plorar al jurat, quan vaig pensar que aquells xics i xiques podien guanyar. Més endavant, les seves tradicionals però revisitades Muntanyes del Canigó van ser definitives.

Quartet Mèlt obria la seva participació a la final amb La, la, la de Joan Manuel Serrat, amb la versió castellana de la qual Massiel havia guanyat el festival d’Eurovision el 1968. La presentaven en català i un primer sector generacional quedava impactat. Quan van anunciar el seu segon tema d’anit, Fix You, dels Coldplay, el meu fill va exclamar: ‘Papà, són els que t’agraden a tu!’ El Nil sap de la meva devoció pels Coldplay, especialment augmentada en l’època Guardiola al Barça. Anit no era l'himne Viva la vida, sinó un delicadíssim tema al voltant del piano tocat per l’Eloi que brodava la nit, evidenciant que el grup havia vingut al programa a no renunciar al seu estil propi.

Dues actuacions impecables, al costat que es mouen com peix en l’aigua a facebook, amb 6175 seguidors, i que aquesta setmana moltes persones vam rebre via whatsapp el missatge de seguir-los a la gala del dissabte, van fer-los pujar al capdamunt del pòdium.

Ara els espera la gira internacional per tres ciutats europees: Cardiff (Gal·les), Budapest (Hongria) i Salzburg (Àustria). Segurament hi oferiran el repertori calidoscòpic que abasta des d’obres de música antiga i d'arrel fins a temes moderns, i del qual en fan gala. Avui escoltin el disc de La Marató perquè Quartet Mèlt hi ha participat junt amb Carles Arbusé, un músic al qual els metges van pronosticar que mai més no podria xiular. Per molts anys!

jbertran@tinet.cat


Jordi Bertran
Jordi BertranGestor cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar