loader
menu

Drogues i seguretat vial

Narcís Casadevall Opinió dimarts, 15 de març de 2016

Des de Psicolab, també mostrem interès en la seguretat vial i l’ús de substàncies. És ben cert, que són aspectes que van lligats a la societat actual i que tot i els esforços des de l’administració continuen afectant a la nostra vida quotidiana. La repercussió d’aquesta combinació és evident en els últims estudis de la DGT (Direcció General de Trànsit) on simplement amb tres dades fa palès la situació actual:

- Dotze de cada cent conductors condueix després de consumir alguna substància psicoactiva

- Quatre de cada deu conductors morts en accidents de trànsit van donar positiu en sang en drogues o alcohol

- Si s’eradiqués el consum de drogues i alcohol en els conductors es podrien salvar 1.000 vides cada any.

Ja en el moment que ens posem a la carretera hem de tenir múltiples variables que intervenen en les nostres habilitats, ja que la conducció implica uns riscs, per tant podem causar danys a nosaltres mateixos o als altres, és una activitat crítica, ja que l’acció individual implica decisions que no permet errors, és una activitat tècnica on hem de desenvolupar competències necessàries i aprenem a través de l’experiència, és una activitat interactiva on es comparteixen espais amb als altres, i és una tasca complexa, molt complexa, tan física com psicològicament.

I implica el compliment de la normativa, suportar estrès, avaluar i prendre decisions, implica tenir certes competències atencionals, d’anticipació, de comunicació, coordinació, càlculs, estar en alerta, la percepció i una presa de decisions adequades.

Tenint en compte tot el ventall d’habilitats que s’han de tenir en compte, és evident que l’ús de substancies afecta de manera psicofísica en la conducció segura i en la correcta aplicació de les competències necessàries per tal activitat, per tan s’ha de ser sensible en aquest tema i conscienciar sobre els perills que comporta l’ús de substàncies.

Podem categoritzar tres grups de substàncies:

1. Depressors: com l’alcohol, els ansiolítics i els hipnòtics. Produeixen efectes de relaxació i sedació. Provoquen errors en la presa de decisions, alteracions atencionals, alentiment cognitiu i motor.

2. Estimulants: com la cocaïna, amfetamines i l’speed. Els seus efectes són l’activació i l’eufòria. Provoca sobrevaloració de les capacitats, disminució de la sensació de fatiga, alteració de la presa de decisions i alteració de la valoració del risc.

3. Al·lucinògens: com el cànnabis, LSD, inhalants i èxtasis; els seus efectes són distorsions perceptives, il·lusions, al·lucinacions, eufòria o relaxació; i provoquen alteracions en la percepció sobretot dels colors, alteracions del pensament i de l’humor, i alteracions de la personalitat.

Des de l’Administració i diferents entitats s’han desenvolupat estratègies per tal d’eliminar les greus conseqüències en aquest terreny, com per exemple efectuar més controls preventius, aplicar sancions administratives i penals i efectuar campanyes de sensibilització, ja sigui de manera publicitària, com en xerrades/tallers de voluntaris víctimes d’accidents de trànsit.

Des de Psicolab, continuem pensant que encara queda camí per fer respecte a la millora d’aquesta situació social i continuem plantejant millores en aquest terreny; sobretot en forma de pedagogia (autoescoles) i en un augment de sensibilització general per tal de contribuir en la millora de la seguretat vial i el consum de substàncies psicoactives.


Narcís Casadevall
Narcís CasadevallPsicòleg de Psicolab
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar