loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Àngels de la guarda

Christel Torres Opinió dilluns, 21 de març de 2016

Costa parlar de bones notícies en temps convulsos marcats per la guerra, la misèria i la fam. L’esperança és un terme que ha caigut en desús i la humanitat tan sols és un concepte que s’utilitza per designar a un conjunt d’individus que comparteix un mateix espai. És la millor definició que he trobat per descriure el present del segle XXI. Una època que serà recordada en els llibres de text com la decadència moral d’Europa envers l’agonia de refugiats abandonats a la seva sort. Serà tot un repte pels futurs docents explicar aquest capítol de la història.

Qui no ocuparà ni una sola línia són els autèntics herois d’aquesta tragèdia humanitària: els civils que de forma altruista i amb escassos recursos es llencen a les fredes aigües del mar Egeu sense xarxa, arriscant la vida per salvar-ne d’altres. Autèntics àngels de la guarda que, humilment, intenten apaivagar una angoixa immesurable. Àngels que guien als refugiats cap a una nova oportunitat, malgrat haver vist com el mar, a sol i serena, s’engolia la seva identitat, dignitat i éssers estimats.

Resulta increïble que amb la carrandella d’institucions governamentals que financiem amb els nostres impostos i la redacció de múltiples pactes internacionals, creats originàriament per atendre les emergències de qualsevol país, hagi de ser un grup de socorristes de la demarcacció de Tarragona d’entre 18 i 35 anys, els que senten el deure de donar un cop de mà als milers de refugiats que fugen de la guerra de Síria. Mentre el compromís i la lleialtat de la Unió Europea es tornen paper mullat.

“From Reus to Hellas” és com s’anomena el projecte d’aquests joves, nascut de la visualització del documental “To Kyma: rescat en el mar Egeu”, on es narra la història d’una ONG –configurada per voluntaris espanyols- que a data d’avui ja ha aconseguit arrencar de les urpes de la mort 18.000 vides a la costa de Lesbos. Una font d’inspiració que suma un gra de sorra a la causa, deixant en evidència la passivitat dels dirigents europeus. Sense pudor que el món sencer sigui testimoni de la seva ceguera moral. Còmplices de cada mort que engreixa el comptador.

Una actitud que difereix força dels principis que ressen els estatuts de la UE: “La Unió està fundada sobre els valors de respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte als drets humans, inclosos els de les minories.

Aquests valors, que s'enuncien en l'article I-2, són comuns als Estats membres. A més, les societats dels Estats membres es caracteritzen pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes”. I afegeixen, (…) “L'apartat 4 de l'article I-3 versa sobre la promoció dels valors i interessos de la Unió en les seves relacions amb la resta del món.

Aquest apartat reuneix els objectius, presos del Tractat UE, relatius a la política exterior i de seguretat comuna, i les disposicions del Tractat CE relatives a la cooperació al desenvolupament: la pau, la seguretat, el desenvolupament sostenible del planeta, la solidaritat i el respecte mutu entre els pobles, el comerç lliure i just, l'eradicació de la pobresa, la protecció dels drets humans (especialment els drets del nen) i el desenvolupament del Dret internacional (el respecte dels principis de la Carta de les Nacions Unides)”.

Des de fora, tinc la sensació que Europa està cavant la seva pròpia tomba en fomentar la necessitat de revenja d’aquells que han patit la incomprensió i la indiferència quan estaven amb l’aigua al coll. Hi ha un denominador comú que ens regeix a tots per igual: perdreu-ho tot ens fa vulnerables, però alhora forts i invencibles. Despullats de pors i alimentats per la ràbia i la rancúnia qualsevol es pot convertir en l’enemic més temut en el camp de batalla. És qüestió de temps que la patata calenta ens esclati als nassos. Només llavors lamentarem ser víctimes, sense reparar que prèviament havíem estat botxins.


Christel Torres
Christel TorresPeriodista i humanista
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar