loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El canvi que hem de fer

Laura Rovira Opinió dilluns, 21 de març de 2016

Uns mesos després de la passada COP 21 a París i del discurs de Leonardo Di Caprio intentant fer despertar a la societat i als polítics, és hora d’extreure conclusions i saber si el Canvi Climàtic és cert i tot allò que en diuen d’ell també.

A vegades molts de vosaltres i fins i tot jo, que arrossego anys d’estudiar el Canvi Climàtic ens preguntem que és i si realment aquest fenomen succeirà. És un concepte que no és pas difícil d’entendre. Però ja una cosa que s’ha de tenir clara; i és que ens afecta a tots, però de manera desigual, i ens hem de sentir afortunats, perquè serem els que menys patirem aquest desastre provocat pràcticament pel primer món.

El model econòmic i el consum irresponsable que fem ens està duent a una insostenibilitat del món i del planeta on dintre de pocs anys si continuem així, ens l’acabarem menjant del tot.

El Canvi Climàtic no deixa de produir-se per culpa de l’augment de les temperatures que s’assoleixen per les emissions de CO2. Evidentment el procés és més complex, però a grans trets és això. 100% ningú no et pot assegurar que succeeixi, fins i tot encara hi ha científics o polítics que encara dubten i es mofen de tot el que ens pot venir a sobre.

A part, que en les reunions per la lluita contra el Canvi Climàtic, aquestes no deixen de ser convencions plenes de retrets entre països que lluiten pels seus drets. Uns pels drets per sobreviure, i els altres per seguir contaminant i continuar amb un model de creixement insostenible.

La conclusió de tot plegat és que de manera individual evidentment no pots lluitar contra el Canvi Climàtic, ni aconseguiràs que no es produeixi. Però sempre hi pots contribuir. Com? Reduint el teu consum, sobretot l’innecessari. Potser no t’ho has plantejat mai, però tenim la sort de viure en una ciutat petita, on pràcticament a tot arreu si pot arribar caminant (si hi hagués un carril bici) encara seria millor.

Vivim en un lloc on el fred no és gelat ni gaire llarg, per tant apaga la calefacció. Gaudeix i conserva les muntanyes que tens al voltant i del poc aire pur que ens queda, ja que a la ciutat d’això gaire no en tenim; i així podria seguir fent una llista llarguíssima. La conservació i la responsabilitat només depèn d’un mateix i de com actuïs.

El Canvi Climàtic és sever i irreversible, tot el que s’estigui produint ara, ja no té retorn.

Són moltes les evidències que demostren que el Canvi Climàtic és un efecte real. El desglaç dels pols, l’augment de les temperatures, les sequeres a molts països vulnerables i amb alts índex de pobresa, però no fa falta anar tan lluny i veure les sequeres que pateixen els nostres boscos mediterranis.

El bosc mediterrani és considerat com un dels centres del planeta més important en flora i fauna, a part dels beneficis que ens aporta a la societat. Ens ajuda a netejar aquest aire que ens dediquem a embrutar cada dia i que no parem de maltractar, establint una relació desigual on nosaltres els matem i ell ens salva.

El planeta és l’únic que ens queda i és allò que amb tota seguretat heretaran els nostres fills, néts i fins i tot besnéts, si aquesta encara sobreviviu, ja que amb el ritme que duem de consum i destrucció potser no arriba ni als meus néts. És això el que volem?

Intenta reduir el teu consum però també lluita i demana que el teu govern i que la teva ciutat lluiti per un món millor, un país millor i una ciutat millor. Perquè el planeta blau ja no és tan blau ni la terra és tan verda. T’has parat a pensar que hagués passat si la terra no hagués existit? Doncs que tu segurament tampoc i series.

Aquest dissabte passat, l’Ajuntament de Tarragona es va sumar a l’hora del planeta com a mostra per lluitar contra el canvi climàtic. Ara és l’hora també de què el ciutadà lluiti contra el canvi climàtic, sigui responsable i reclami el dret de viure en un planeta net, sa i viu.


Laura Rovira
Laura RoviraAmbientòloga. Becària a la URV
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar