loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Serveis Socials al segle XXI

Josep Miquel Beltran Opinió dijous, 07 de febrer de 2013

En un moment com l’actual, en el que els Serveis Socials estan en continu creixement, adquirint una alta rellevància malgrat les restriccions pressupostàries, cal introduir elements de canvi organitzatiu i incorporar estratègies que incrementin l’eficiència i la productivitat.

L’actual Llei 12/2007 de Serveis Socials, ha representat una oportunitat de desenvolupament i, a la vegada una amenaça pels ens locals, ja que s’han vist en la necessitat d’adaptar l’estructura i la dotació de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials per donar-ne compliment a les noves competències atribuïdes per la nova legislació. En un moment de desacceleració econòmica com el que ens trobem a dia d’avui limita, i molt, la capacitat de maniobra de les administracions per donar resposta a les necessitats de la ciutadania; en canvi és el moment en què més es recorre als Serveis Socials a la recerca de respostes que no troba en altres sistemes, com ara les d’ocupació i les d’habitatge.

Per tant, el sistema públic de Serveis Socials ha d’esdevenir un referent en polítiques de protecció i promoció social, situant les persones al nucli de la seva activitat i actuant des de la proximitat que ofereixen les àrees bàsiques de serveis socials, prevenint l’exclusió i pal·liant les seves conseqüències, escurçant el temps de resposta i simplificant els tràmits per accedir a les prestacions de serveis, les econòmiques i les tecnològiques. Crear, a la vegada, una cartera de serveis dissenyada amb criteris d’equilibri territorial, que garanteixi l’accés als serveis socials en igualtat de condicions, per donar lloc a un sistema universal basat en el reconeixement de drets, en reduir el nivell de discrecionalitat tècnica i els dèficits d’equitat, mitjançant la implementació de la gestió per processos per garantir la qualitat dels serveis socials.

Gestionar persones de forma saludable, incorporant estratègies que incrementin l’eficiència i la productivitat, però sobretot, ampliant la capacitat de resposta dels serveis socials mitjançant estratègies de cooperació i col·laboració entre diferents administracions i entitats de caràcter social, i amb la participació de la ciutadania.

En definitiva, el repte tant dels polítics com dels tècnics de serveis socials és promoure unes polítiques socials adequades a la realitat social per tal d’oferir a la ciutadania uns serveis de caràcter públic, des d’un sistema de gestió sostenible, equilibrat i de qualitat


Josep Miquel Beltran
Josep Miquel BeltranCoordinador de serveis socials
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar