loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Us podeu morir d'una vegada, si us plau?

Alba Medina Opinió dijous, 07 de febrer de 2013

Fa uns dies va aparèixer als mitjans de comunicació que el ministre de Finances del Japó, Taro Aso, demanava als seus compatriotes ancians que facin el favor de morir-se aviat perquè els comptes de la seguretat social no quadren.


Realment, a priori, sembla una barbaritat (ho és) però recordant les classes d’antropologia quan vàrem estudiar els ritus de pas, us puc explicar que, fent referència a la cultura nipona, vam veure la llegenda d’Obasute, segons la qual fa pocs segles les persones que arribaven als 70 anys, edat límit de vida que establia la societat japonesa en aquell moment, havien d’anar a morir al cim de la muntanya independentment de les seves condicions físiques o psíquiques. Arribada aquesta edat, les famílies, normalment el fill gran, havien de portar a l’avi o àvia en qüestió i abandonar-lo al bell mig de la freda atmosfera, on la natura faria el seu curs. Això es feia per donar pas a les noves generacions i perquè es considerava que el paper que l’ancià tenia dins la societat ja s’havia exhaurit. A més, es creia fermament que no es podia “malgastar” diners en la gent gran perquè eren necessaris per a l’economia de les famílies que havien de criar els seus fills i contribuir amb els seus impostos al benestar del país.


Doncs bé, el senyor Aso (que, per cert, té 72 anys...) continua vivint en el segle XIX i proposa mesures semblants a les de la llegenda al•legant motius econòmics i considerant que de cap manera els ancians que reben pensions i són beneficiaris de tractaments mèdics pagats pel govern poden viure tants anys.


Podeu pensar el que vulgueu, però veient les recents xifres que ha presentat l’estat espanyol, on de 47 milions d’habitants només 16,1 contribueixen a la seguretat social, no sé si el proper que veurem serà la ministra de Sanitat espanyola, entre confeti i confeti, anunciant mesures com el senyor Aso.


A mi ja no m’estranyaria res...

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/01/22/actualidad/1358865219_550162.htmlAlba Medina
Alba MedinaAntropòloga social i cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar