loader
menu

Frenen el consum públic d'alcohol en la festa popular

Jordi Bertran Opinió diumenge, 13 de novembre de 2016

El 2017 els participants i els espectadors del Carnaval de Sitges veuran un canvi molt notable. Les entitats no podran portar ni barres de begudes ni sortidors sobre les plataformes de les carrosses que desfilen a la celebració, una de les notes que han desafinat en les darreres edicions d’un dels carnavals més populars del país.

Per les Festes de Santa Tecla a Tarragona el consum alcohòlic, especialment entre els joves i els menors, fou un dels punts negres. Per al 2017 el Carnaval de Sitges regula l'alcohol a les entitats, segons han confirmat aquest cap de setmana els seus responsables en la segona edició del Saló del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, una jornada dedicada a la reflexió sobre les celebracions carnestoltenques a la qual han assistit especialistes i públic de deu localitats diferents.

La nefasta imatge que ha generat de cara al públic, l'augment exponencial del consum alcohòlic que s'ha produït, i l'afectació que ha tingut cap als menors, han conduït a l'adopció de les noves mesures per part de la comissió municipal del Carnaval de Sitges. Durant l’anunci va planar el cas de la nena de 12 anys que a principis d’aquest mes va morir a l'hospital després d'haver ingerit grans quantitats d'alcohol durant un botellón en què va participar amb els seus amics a San Martín de la Vega (Madrid) amb motiu de les celebracions de Halloween.

Restes del consum d'alcohol durant la darrera Santa Tecla al carrer Merceria. Foto: J. Bertran

La nova regulació anunciada tindrà incidència en les dues rues que surten al carrer, diumenge i dimarts carnestoltencs, a la vila sitgetana, amb 50 colles i 5.000 comparsers. Són els actes més multitudinaris de la festa i els que han projectat l'esdeveniment més enllà de la població local. El moviment de fitxa que fa l'Ajuntament de Sitges demostra que les administracions públiques han començat a actuar sobre el biaix que algunes festes populars han patit en les darreres edicions.

Patata calenta a Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona té sobre la taula la resolució d'aquest conflicte especialment problemàtic en les Festes de Santa Tecla. La desmesura de barres al carrer, l’obertura d’establiments de venda d’alcohol durant 24 hores, el consum dins el seguici popular fins i tot a la processó en uns actes amb públic essencialment familiar, la incidència sobre menors d'edat, i l'associació de la institució municipal a marques d'alcohol amb presència del mateix Alcalde o de la regidora de festes, són algunes de les principals amenaces per a la festa patrimonial tarragonina que el govern Ballesteros-Fernández-Prats haurà de resoldre.

A Sitges ja s’hi han posat. A Tarragona, però, aquest només és un dels incendis que cremen a la plaça de la Font. El cas Inipro que ha esquitxat l’aparell polític municipal i també alguns funcionaris, la ineficàcia en la resolució de l’escàndol de l’aparcament de Jaume I en plena Part Alta, els deu anys de les obres del Mercat central, els continus conflictes en la vida domèstica del ciutadà que ha hagut de lluitar contra l’ajuntament per organitzar àpats populars al carrer o per poder aparcar el seu vehicle relativament a prop de la platja Llarga el darrer estiu, el tsunami de queixes produïdes pel soroll durant les darreres Festes de Santa Tecla, l'allau de queixes davant la voluntat socialista perquè les diades de Sant Magí i Santa Tecla fossin laborals, o el fracàs sense matisos de l’operació Jocs del Mediterrani que no es podran realitzar el 2017, s’han aplaçat al 2018 i porten camí d’hipotecar la ciutat durant dècades, posen de manifest la deriva en què viu Tarragona.

Veig difícil que al consistori tarragoní hi hagi tants bombers disponibles per reconduir el tema del consum de l’alcohol a la festa patrimonial i en especial entre els menors. Però aquest és un dels temes que preocupa entre les mares i els pares d’una ciutat l’estat anímic de la qual cada cop s’assembla més al que tenia els anys 1988 i 1989.

jbertran@tinet.cat


Jordi Bertran
Jordi BertranGestor cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar