loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Vendre a qualsevol preu

Quim Pons Opinió dimarts, 12 de febrer de 2013

Abramovich (Chelsea), Bin Hamd al Thani (PSG) o Suleiman Al-Fahim (Manchester City) són alguns dels noms que relacionem actualment amb les grans fortunes del futbol europeu. Propietaris multi milionaris de societats esportives que compren clubs com el nen que col·lecciona cromos dels seus equips preferits o els més grans que ens hem passat hores davant del PC Futbol ja fa uns anys.

Es tracta d’inversions faraòniques per buscar notorietat, poder, negoci i fins i tot un pèl de diversió per a personatges amb la butxaca plena, atrets pel “glamour” de primers “outsiders” europeus i que són capaços d’invertir 150M€ en fitxatges en una sola temporada, com ha fet el PSG enguany.

Lluny d’aquests focus el futbol modest pateix, com la societat, una crisi econòmica de paràmetres difícils de situar després de la fuga de capital provinent de la “totxana”. Els equips busquen sobreviure a la situació actual i intenten buscar inversors sota les pedres per poder mantenir les escanyades societats.

Un dels recursos de moda al futbol estatal és l’aportació de capital per part d’empreses encarregades de representar a futbolistes, que veuen un negoci rodó en tenir part important d’un club per poder revaloritzar el seu producte.

Són empreses normalment formades per Agents Fifa i ex jugadors convertits en representants que saben col·locar els seus representats en equips de la segona part de la graella per poder tenir així minuts i fer el salt en poc temps.

“We work you win” aquest és el leitmotive de l’empresa barcelonina Promosportbcn, candidata principal a hores d’ara a entrar dins la SAE del Nàstic.
Dins la seva cartera hi ha jugadors amb molt de nom i ex Nàstic com Javi Rico en una de les seves representacions estatals. Promosportbcn entraria amb una aportació aproximada d’un milió d’euros que suposaria el 20% de la SAE i, per tant, es convertiria en l’accionista principal del Nàstic.

La de Promosportbcn sembla una opció segura a curt termini però comporta un risc evident per al futur de l’entitat. Oblidades queden aquelles promeses de mantenir el patrimoni a la ciutat o d’atomitzar la societat per evitar acumulacions de capital cap a un únic propietari. La situació és d’urgència i el Nàstic necessita vendre gairebé a qualsevol preu.


És la solució?

El fet de ficar un club en mans d’una societat d’inversions futbolístiques no sembla a primer cop de vista la millor de les solucions pels més romàntics d’aquest esport que encara ens emocionem amb una bona partida de subbuteo o veient derbis berlinesos a la Bundesleague 2.

D’exemples en tenim per a tots els gustos així com de representants i de formes diferents d’intervenció dins d’un club d’inversors.

El que segurament més ens ve al cap és el nom de la família Pozzo, propietària de l’Udinese friülà i que ha ramificat amb el seu apoderat a Espanya, Enrique Pina (Agent Fifa), les seves inversions al futbol estatal.

Pina, després de dos fracassos amb Ciudad de Murcia i Granada 74, plens de jugadors representats per ell mateix, va entrar per la porta gran amb el Granada consolidant el projecte a primera divisió.

Una situació semblant és la que ha aprofitat l’Evian Thonon Gaillart a la ligue1 francesa gràcies a la mà també de la família Pozzo qui amb la cessió de jugadors ha ajudat aquest modest club, que aglutina fins a quatre ciutats dins, a seguir a l’elit del futbol francès.

A Castelló, per la seva banda, l’entrada de Garcia Osuna (agent FIFA) dins del consell d’administració, amb la societat Castellnou 2005 SL integrada per 10 empresaris, no va servir per evitar la decadència de l’equip de la Plana.

L’entrada d’aquesta nova societat va suposar una injecció de 400 milions de pessetes l’any 2005 (2M400mil d’euros), però va veure com cinc anys més tard es veia obligada a vendre la SAE per 1Md’euros i deixava el Castelló empantanegat i a la tercera divisió.

A Osca, José Antonio Martín “Petón” exerceix d’assessor extern de la SD Huesca després de la forta inversió de l’empresa de representació Bahia en el club de l’alt Aragó. El club lluita actualment per intentar salvar la categoria a segona A després de ser, però, un bon lloc per tornar a trobar a futbolistes amb cert nom.

Tanmateix, el gran dubte que genera tot plegat és no només la gestió del present si no el buit que pot deixar això en el futur més proper.

La marxa sobtada de bona part d’aquesta inversió pot convertir moltes societats esportives en solars per edificar en plena crisi de la “totxana”.
Quim Pons
Quim PonsPeriodista
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar