loader
menu

Cara o creu?

Christel Torres Opinió dimarts, 09 de maig de 2017

Néixer, créixer, reproduir-se i morir. Aquest és el resum del cicle vital de l'ésser humà. La ciència ens parla del procés evolutiu de cadascuna d'aquestes etapes, però obvia les emocions i la psique després del pas per cadascuna d'elles. La recent mort de la tieta Matilde m'ha mostrat la cara i la creu de l'estadi final d'aquesta cadena biològica.

Els poso en situació, la Matilde és la persona més longeva que jo he conegut: durant 101 anys ens ha hipnotitzat amb les seves fantàstiques històries, hem rigut pels descosits amb les seves enginyoses sortides i bon humor davant la vida i, sobretot, ens ha transmès un amor i generositat infinits. Fa unes setmanes, la seva rialla i la seva il·lusió es van difuminar. Però igual que la seva vida, els últims dies de la seva anadura van ser per a mi una lliçó magistral. O millor dit, el context i les circumstàncies.

Per motius de salut, la Matilde es va acomiadar de la vida mundana entre les parets d'una residència. Durant els seus quinze dies d'ingrés, tota la família en ple es va congratular de ser l'excepció d'una tendència a l'alça: pagar la quota d'abonat sense trepitjar el club. La Maria, l’Àngels i la Carme són les últimes afortunades en rebre aquesta subscripció. Elles han heretat les vestimentes d'algunes de les seves antigues companyes de fatigues enfront de la deixadesa i despreocupació dels seus fills.

Serà veritat que la necessitat aguditza l'enginy i amb gran encert l'equip sanitari ha vist en la marxa d'unes, l'oportunitat per a moltes altres. Rosario, una veterana i aguerrida infermera del centre, em comentava que hi ha ancians que mai més han vist als seus, des que van entrar. Ni una trucada, ni una vista, ni un present. Només una transferència a final de mes.

Dic que aquesta experiència té la seva cara perquè tanta fredor i orfandat se suporten amb l'entusiasme, la calidesa i vitalitat que irradia, les 24 hores del dia, el personal a càrrec d'aquests avis. Totes elles, s'han convertit en les seves famílies. Una tasca a l'abast de molt pocs, que exigeix d'una enorme fortalesa mental i d'unes ganes tremendes de lluitar per la vida. Una vocació que permet injectar adrenalina als qui defalleixen i a dignificar als vulnerables.

A la meva manera d’entendre, unes autèntiques heroïnes que, dia rere dia, s'esforcen per edulcorar als nostres avis la que sense cap mena de dubte és l'etapa més desagraïda de la vida. Els dolors aguaiten i les absències pesen. Així que reconfortar l'ànima és la millor de les medicines.

Els fills per naturalesa som egoistes. I de la mateixa manera que existeixen mares, maretes i marasses; també hi ha fills, fillets i fillots. Les relacions personals igual que la gestió de les emocions són matèria sensible i no es regeixen per una norma estandarditzada. No obstant això, hi ha actituds, comportaments i deures que són universals. Que enorgulleixen o apesaren de nord a sud i d'est a oest.

La Matilde, vídua des dels 48 anys i sense fills, tenia totes les butlletes de perir en solitud. Tanmateix, va viure en plenitud a la vora de la seva cunyada –soltera i també sense fills-. Una companya de viatge incondicional i gairebé una germana de sang. Per no parlar de la seva única neboda que la va cuidar i la va acaronar fins a l'últim alè com si d'una segona mare es tractés. Una dona amb sort a qui la vida va premiar amb persones bondadoses i humanes al seu voltant. Aquesta és l'altra cara. La d'una dona a la qual, en l'anterior llançament de moneda, li va sortir creu.

Ningú ens ha explicat com afrontar l'últim assalt de la nostra batalla vital, però estic convençuda que si a un grup de voluntaris li féssim descriure quin tipus de final triaria per culminar el seu propi relat; la serenitat, l'amor dels seus éssers estimats i l'autosuficiència serien elements indispensables. Allò que els anglesos denominen un happy ending.


Christel Torres
Christel TorresPeriodista i humanista
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar