loader
menu

Vergonya aliena

Jordi Bertran Opinió dilluns, 24 de juliol de 2017

L’Ajuntament té bona part d’aquesta irresponsabilitat. Fa pocs dies l’ONG Transparència Internacional situava el consistori tarragoní com el menys transparent dels catorze ajuntaments catalans avaluats i en el lloc 99 dels 110 auditats a l’Estat. Resultats que podíem intuir per algunes denúncies gestionades pel Síndic de Greuges de Catalunya sobre actituds de l’ens municipal.

Ja m'agradaria avui ballar una rumbeta dels tarragonins «Vergüenza Ajena» en lloc d'asseure'm per escriure aquest article. Però Tarragona projecta una imatge cap a l'exterior poc edificant, sobre la qual, especialment des de divendres, no paren d'arribar-me ímputs d'amigues i amics d'altres localitats del país.

Entre els vectors d’anàlisi hi ha la comunicació on line, les relacions amb la ciutadania, la participació ciutadana i el dret a la informació. També s’analitza la transparència econòmica i financera, la de contractacions, convenis, subvencions o costos de serveis.

Foto: @ANCTarragona

Si desgranem alguns d’aquests paràmetres, corroborarem l’estudi de l’ONG amb el dirigisme descaradament manifest que fa l’equip de govern de la informació on line a través del web i les xarxes socials. Més aviat semblen un espot continuat i esbiaixat de la realitat percebuda en places, carrers, comerços... per no parlar de la censura que s’imposa a tot allò que no combregui amb l’aparell del PSOE. Algun dia caldrà avaluar els costos de tota aquesta maquinària.

Una visió allunyada de la tristor i les persianes abaixades, una rere l’altra, al carrer de la Unió i per extensió al barri del Port. La mateixa que comença a amenaçar la Rambla Nova.

Una percepció entestada en fer obrir els dissabtes a la tarda a tots els paradistes del Mercat central, peixateries incloses, argumentant no se sap ben bé què. Potser mirin els horaris del Mercat central de València o els del Mercado de la Ribera de Bilbao, remodelats amb molt menys anys i més econòmicament que el nostre. Són ciutats que van bastant millor que la nostra, i no obren les tardes del dissabte. Un discurs oficial que no pot amagar la incompetència que suposa no haver planificat l’obertura de la plaça del Mercat de forma gairebé simultània a la de l’edifici.

Una ciutat que ha fet un ridícul monumental per la incapacitat d’organitzar a temps uns jocs de tercera, on els milions d’euros pugen i baixen en el pressupost per art d’encanteri. Veurem si són aigua miraculosa o la d’un fangar en el qual els ciutadans no mereixen ofegar-se.

Un equip de govern amb una portaveu que presenta el cartell de Santa Tecla i quasi alhora fa unes declaracions vergonyants sobre conductes antidemocràtiques, en la línia de Dr. Jekyll and Mr. Hide. La mateixa gent que intenta convèncer-nos que una despesa no justificada amb la corresponent factura i rebut, pot donar-se com a bona en una empresa municipal. La mateixa que ha de demostrar què fa viatjant pel món a encontres la finalitat dels quals té poc o gens a veure amb l’empresa pública que els paga. La mateixa en què regidors amb vincles directes a projectes d’escàndol com la Budellera han estat en reunions i votacions on la llei no ho permetia.

Mirin, un pot estar a favor o en contra de la independència de Catalunya; fins i tot vostè o jo podem discrepar i considerar el referèndum molt o poc adient. Ara bé, d’aquí a que l’Ajuntament de Tarragona esdevingui líder en generar dificultats a un potencial referèndum, n’hi ha un tros ben llarg.

Dediquin el temps a netejar els carrers, a reduir la contaminació acústica dels decimonònics vehicles de Fomento, a compatibilitzar turisme i vida a la Part Alta, a evitar la desertització del comerç al centre de la ciutat, a no fer-li la competència a les festes veïnals amb esdeveniments municipals, a obrir el teatre auditori del Camp de Mart, a dotar pressupostàriament l’obertura de tots els immobles públics que han tancat, a generar dinàmiques de participació positiva, a reconduir el segon IBI més car de les capitals de província... Tenen altra feina.

jbertran@tinet.cat


Jordi Bertran
Jordi BertranGestor cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar