loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Els que volen cosir-nos a ritme militar

Jordi Bertran Opinió dijous, 07 de desembre de 2017

Ahir vaig anar a la Fira de santa Llúcia a Barcelona. És una excursió anual que compartim amb la família per trobar algunes figures per al pessebre casolà i també alguns complements. La centenària fira es munta al voltant de la catedral barcelonina. Ahir la banda de sonora nadalenca va juxtaposar-se amb una altra procedent de la manifestació pel dia de la Constitució espanyola.

Ahir escoltava crits a favor de la Constitució espanyola al costat de l'«a por ellos», de proclames demanant presó per al President Puigdemont quan ja s'han evidenciat les vergonyants diferències entre el codi penal belga i l'espanyol, i de marxes militars que destil·len aromes de postguerra. L'article és un homenatge a les catalanes i catalans que avui són a Brussel·les.

Des de la Via Laietana per on discorria la manifestació, ens van arribar els sons d’una marxa militar que m’evocà la infantesa en blanc i negre quan sonava prou sovint a TVE. Es tractava de la composició «Soldadito español», que tant havia acompanyat les desfilades militars de la «Victoria» que presidia el dictador Francisco Franco.

A les manifestacions del bloc constitucionalista sona la marxa militar «Soldadito español» extreta de la sarsuela "La orgía dorada". Fotos: delcuplealarevista.blogspot.com.es

A les manifestacions del bloc constitucionalista sona la marxa militar «Soldadito español» extreta de la sarsuela "La orgía dorada". Fotos: delcuplealarevista.blogspot.com.es

Els suposats constitucionalistes, amb líders del PP i Ciudadanos, es manifestaven ahir a Barcelona a ritme d’aquesta banda sonora militar –fet prou significatiu en si mateix, habitual en la dictadura franquista i compost l’any 1928 enmig d’una altra dictadura, la del general Miguel Primo de Rivera. El seu autor fou el també autor de sarsueles, revistes musicals i sainets Jacinto Guerrero (1895-1951). Precisament el va estrenar en el marc d’una revista musical amb dinou quadres, titulada "La orgía dorada", llibret de Pedro Muñoz Seca, Pedro Pérez Fernández i Tomás Borrás. Ho acredita el diari "ABC" que en relació a l’estrena al «Teatro Price» el 23 de març deia: «muy pocas veces se ha visto en Madrid una revista montada con tal fastuosidad, lujo y ponderación».

Per això, aquesta marxa militar sarsuelera i una de les més populars del gènere musical castrense, té lletra. Convé que la coneguin: «Al sonar de los tambores / y al compás del tararí / no hay un mozo que se precie / que no sienta un algo aquí. / Porque llevan esos mozos / del formado pelotón / la esperanza de la patria / de un valiente corazón. / Soldadito español / Soldadito valiente / El orgullo del sol / es besarte la frente. / La victoria fue tuya / porque así lo esperaba / cuando muerta de pena / a la Virgen rezaba / tu novia morena». Mort Franco, la cantant Marujita Díaz conduïa un programa a la TVE de 1976, «Música y estrellas», i encara l’interpretava alternant les imatges de la «legión», cos fidel al dictador, això sí, vestint ella calça curta.

Avui, any 2017, el web del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de España assegura que la «letra quiere ser un homenaje al ejército español y a sus soldados, en particular por los avatares bélicos que se habían sucedido en las décadas inmediatamente anteriores: las guerras de independencia de Cuba y Filipinas, y las campañas de Marruecos». Ja saben vostès com van acabar aquests conflictes bèl·lics, malgrat que la lletra sarsuelera parli de victòries.

La banda sonora dels que volen cosir España els delata, potser perquè anhelen l’ús de la força patida l’1 d’octubre amb la militar «Guardia Civil» i amb la «Policía Nacional» –això és el que provoca inestabilitat i espanta els turistes com ho fa a nosaltres–, o potser perquè senzillament ignoren el que amplifiquen pels seus altaveus.

jbertran@tinet.cat


Jordi Bertran
Jordi BertranGestor cultural
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar