loader
menu

OPINIÓ

Discriminació educativa a l'Arrabassada

Pilar Gil Opinió dimecres, 16 de maig de 2018

El passat divendres 11 de maig va ser el sorteig per al número de desempat per a l’ inici d’educació infantil. Com a mare d’ un nen que iniciarà el proper curs P3 voldria fer unes reflexions:

 • Les zones prioritàries d’escolarització no han estat revisades des de fa més de 10 anys i això implica que no s’ han adaptat als canvis demogràfics dels darrers temps; sobretot dels que hi ha hagut a la Vall de l’Arrabassada.

 • La zona 1 que és la que ens correspon engloba des de la Punta de la Móra fins a Rambla Nova amb Rovira i Virgili. Això implica que és una zona molt àmplia i a banda la zona de l’Arrabassada és un barri jove, que ha crescut molt i que hi ha previsió de que ho segueixi fent, i per tant amb molts nens en edat escolar.

 • Actualment disposem de 3 col·legis públics a la zona, en total 4 línies i 4 col·legis concertats que suposen 8 línies de les quals 7 són religioses. Això fa una ratio d’oferta de 100 places públiques contra 200 de concertades. Per tant, l’ oferta en centres privats concertats és excessivament desproporcionada en referència als centres públics disponibles dins de la Zona 1.

 • Les 121 sol·licituds presentades en els centres públics de la zona es reparteixen de la següent manera:

 • Escola el Miracle: 35 sol·licituds per a 25 places disponibles.
 • Escola Saavedra: 21 sol·licituds per a 25 places disponibles.
 • Escola l’Arrabassada: 65 sol·licituds per a 50 places disponibles

 • Un cop realitzat el repartiment definitiu dins de zona 1, un 17% aproximat dels alumnes es veuran obligats a cursar estudis en centres privats concertats, i a més, amb un alta probabilitat de que ho hagin de fer en un entorn religiós volgudament no escollit, o en una zona extremadament llunyana per a un alumne en edat de P3.

 • El 20,5% dels sol·licitants en centres públics no tindran dret a realitzar els estudis, ni en l’entorn escollit, ni al voltant dels vincles emocionals desenvolupats en la seva primera etapa de creixement vital.

 • Tot i que en breu s’ iniciaran les obres per a construir la nova Escola Arrabassada (actualment es troben en barracons), clarament 50 places són insuficients pel que seria necessària una nova línia pública. I més tenint present que s’ ha aprovat el pla de la Budellera per a la construcció de més habitatges a la zona 1, el que suposarà més alumnes potencials en la creixent zona 1.

 • Caldria revisar les zones de prioritat per afavorir l’agrupament en els barris.

 • També caldria revisar de forma exhaustiva possibles situacions de frau en les preinscripcions realitzades en les escoles esmentades.

Per altra banda, a banda del dèficit de places en escola pública en la zona 1 caldria valorar el dèficit d’ equipaments ja que, a diferència d’ altres barris, no es disposa de centre cívic, ludoteca, piscina o pavelló esportiu el que és un greuge comparatiu.


Pilar Gil
Pilar Gil
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar