loader
menu

OPINIÓ

Ara li toca al president Torra

Francesc Valls-Calçada Opinió divendres, 18 de maig de 2018

Els autodenominats “constitucionalistes”, desbarren contra tot el què representa Catalunya. No importa si és veritat perquè la ficció ven i la catalanofòbia dóna rèdits electorals.

L’imaginari espanyol projecta una realitat distorsionada d’un Catalunya plena d’energúmens, garrepes, antipàtics, agressius i darrerament, “terroristes” i “suprematistes”. Milions de persones, sopen cada nit amb relats incendiaris que cuinen partits “constitucionalistes” amb la complicitat del discurs únic de la majoria dels mitjans. Partits “constitucionalistes” que es proclamen amos de la Veritat Sublim i que no tenen cap mèrit en la constitució del 78, perquè els seus ideòlegs encara no havien nascut, el cas de Ciutadans; o encara pitjor, Aliança Popular -avui PP- que en va promoure directament l’abstenció. Sí. Aznar feu una campanya vehement escrivint nombroses perles com aquesta: “nuestra democràcia tiene graves defectos y fallos es un hecho evidente: unos sancionados por una Constitución ambigua y otros reiteradas prácticas viciosas de lo que, al modo occidental, se entiende por política democràtica” (La nueva Rioja, setembre, 1979). Sí, sí, “constitucionalistes”.

Van adaptar-se i acatar la constitució. En pic en van tenir l’oportunitat, la van reinterpretar de forma restrictiva aprofitant l’ambigüitat que el mateix Aznar va profetitzar. Les costures de la democràcia es van tibar i una pluja in crescendo de recursos, amenaces apocalíptiques, injuries, prohibicions arbitràries, insults, greuges i mentides començaren a caure sobre nosaltres.

Ara li toca al president Torra, se’l denigra injustament i se li penja la llufa de monstre “racista” per que té una ideologia no grata al règim. No se li concedeixen els acostumats 100 dies de govern per fer balanç. Contra Catalunya val tot. Comprenc que els escrits de Torra puguin ofendre, a l’orgullosa Ñ això de l’honor la perd. Nosaltres també tenim dignitat i sentim l’alè de l’odi al clatell. Ens sentim menyspreats, violentats, quan obre la boca la senyora Arrimadas. Només que no ens podem permetre tenir la pell tan fina perquè tenim les de perdre.

Després de la recollida de 4.020.000 de signatures contra l’Estatut (2006), presentades per Rajoy, amb una campanya que destil·lava rancúnia: “Por favor, écheme aquí una firmita contra los catalanes” . O del trencament del pacte constitucional amb la suspensió de l’Estatut del 2006 pel tribunal de la Santa Inconstitució. Després de rebutjar pactes fiscals, de defugir al diàleg amb la Generalitat per divuit vegades (Sí, 18). Després de l’ intervenció de les finances, passant per “A por ellos” amb la contundència de les porres, després dels presoners polítics, els exiliats, les víctimes, les represàlies. I encara després del discurs comminador del rei i l’aplicació del 155. Després que Jimenez Losantos proposés bombardejar Barcelona, després de la constant intimidació contra l’escola catalana i els seus docents, després d’amenaçar en tancar TV3, etc, després de tot això i molt més, què volen de nosaltres? Què no tinguem sang a les venes? Però la pregunta intel·ligent seria: com és que no ens sedueixen, enlloc d’anar a garrotades? La resposta és que no volen enamorar, som carn de canó per guanyar vots a Ñ.

En comparació amb aquest panorama apocalíptic i el repetit dejavú ancestral de sempre, el president Torra és l’ àngel dels Pastorets i continua essent un senyor civilitzat i afable, que sap escriure amb metàfores i sense assenyalar directament a ningú. Si el bon jan de Torra, que no ha fet mal és un racista, Rivera, què deu ser, una bicicleta? La llibertat d’expressió es un dret inqüestionable. Qui estigui lliure de tuïts que tiri la primera pedra. Molta sort President.


Francesc Valls-Calçada
Francesc Valls-CalçadaPeriodista i escriptor
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar