loader
menu

OPINIÓ

La perplexitat de @juanitolibritos

Jordi Fortuny Opinió dissabte, 08 de desembre de 2018

El professor d’història de l’Institut de Mija (Màlaga), @juanitolibritos, ha fet un fil a Twitter que, com es diu ara, ha esdevingut viral. En aquest fil confessa el seu fracàs davant d’uns exalumnes que segueixen l’ultradreta, que han votat l’ultradetra a les eleccions andaluses. @Juanitolibritos manifesta que no feia massa cas dels símptomes que presentaven i diu coses com: “Recuerdo que varios de ellos sentían una catalonofobia extrema. Y un apego exagerado y mal entendido hacia los símbolos nacionales: la bandera, los ‘viva España’, la selección de fútbol... Yo lo achacaba a chiquilladas. A patriotismo mal entendido. A lo que oían en casa. Me enredé en hablarles del australopithecus, de las borrascas, de las cúpulas gallonadas..., pero no insistí lo suficiente en la “deriva continental”, nunca mejor dicho, de Europa. A algunos, por curso, les expliqué qué fue el franquismo, pero parece que no demasiado bien.”

Salvant les distàncies una perplexitat semblant van manifestar els educadors de Ripoll, que coneixien algun dels terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils: “Com pot ser Younes...? Em tremolen els dits, no he vist mai a ningú tan responsable com tu...”.

La idea que des de l’escola es pot canviar el món, o les persones que han canviar el món, és una idea que cal entendre-la com una condició necessària però molt insuficient. De fet, es diu que per educar un jove ens cal tota la tribu. I què fem si hi ha valors de la tribu que són manifestament contraris als Drets Humans, si són valors plens d’odi i fanàticament sense sentit?

Què fem si la vacuna contra el feixisme ha caducat? Cal inocular un recordatori? El que em sembla d’un cinisme imperdonable és que s’atribueixi al moviment independentista català haver despertat la bèstia, un dragó adormit. Declaracions de membres del PSOE, com Odon Elorza a twitter “Al final, los partidos secesionistas de CAT crearon la tormenta perfecta para q en #Andalucía explotara el nacionalismo español, con VOX d la mano d Casado & Rivera…..” són d’una repugnància fora de mides. Què ha fet el PSOE per eradicar el virus del feixisme? Mantenir-lo adormit? Intentar que no desperti? I el premi gros del cinisme, les declaracions de Susana Diaz. "Me equivoqué en la campaña por estar centrada en Andalucía y que ellos al pedir contra los independentistas sabían lo que estaban haciendo… La que estaba equivocada era yo al no querer hablar de Catalunya”.

Mala peça al teler. Mentre hi ha homes i dones plens de raó a la presó, fent vagues de fam, homes i dones plens de dignitat, homes i dones que ens donen una lliçó de llibertat, tenim campant ben amples gent que proclama valors contra la dignitat humana.

La perplexitat del professor d’història @juanitolibritos de fet la desencalla un altre professor d’història @junqueras en el ser article “Una història de la llibertat”, on ens diu “Els estats obsessionats en la seva uniformitat i en el seu unitarisme imposat empobreixen les 'seves' societats des d’un punt de vista material, espiritual i cultural. I, actualment, contribueixen a assecar la creativitat dels infants i l’esperit crític del jovent a les escoles i les universitats”


Jordi Fortuny
Jordi FortunyRegidor d'ERC a TGN
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar