loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El retorn de l'Steampunk

Maria Almenar Opinió dilluns, 04 de març de 2013

Imaginem-nos un futur paral·lel, un 'actual' segle XXI inundat de màquines impossibles, zèppelins robotitzats, pistoles de rajos làser i andròmines que funcionen encara amb vapor. Un univers utòpic i fantàstic ple de manovelles, engranatges i òxid. Així és com potser s’imaginaven el futur els nostres avantpassats ¿Què hauria passat si aquests somnis s’haguessin fet realitat? Viuríem millor que actualment? Aquestes qüestions són el punt de partida dels retrofuturismes, en especial de l’Steampunk. Aquest moviment, que dóna una visió romàntica a la ciència i la tècnica ha revolucionat, en els últims anys, totes les arts plàstiques i està deixant empremta com a tendència cultural.

L'il·lustrador Ángel Benito s'inspira en el moviment Steampunk

L'origen de l’Steampunk es troba en la literatura de ciència-ficció dels anys 80 i va néixer com a resposta a un context global pessimista dominat per les grans empreses tecnològiques, les millores transgèniques, les pròtesis cibernètiques, l'obsolescència programada i la implantació d'una maquinària freda, irracional i poc ètica. ¿Us sona aquest context avui en dia? Precisament, l’Steampunk dóna un gir a aquesta concepció deshumanitzada i s'inspira en una visió nostàlgica del segle XIX, en plena bonança de la Segona Revolució Industrial. Una època on s'idealitza la ciència, la tecnologia del vapor, la literatura de Verne i Welles, els invents de Watt, Edison i Telsa, l'esperit aventurer dels exploradors i la fantasia victoriana.

Com es palpa l'Steampunk en les diverses manifestacions artístiques?

L’Steampunk s’ha popularitzat en la majoria de les arts. En el cinema, per exemple hi ha pel•lícules com ‘Wild Wild West’, ‘Skycapitan y el mundo del mañana’ o ‘La invención de Hugo’ amb clares al•lusions al moviment estètic i cultural. En la il•lustració existeixen artistes com Ángel Benito Gastañaga o Teo Perea. En l’àmbit de la moda, les dissenyadores Maya Hansen i Bibian Blue han presentat col•leccions amb elements característics com ara el cuir, els corsets, els gadgets d’una altra època, els rellotges antics, les tonalitats marrons... L’Steampunk connecta molt bé amb la filosofia Do It Yourself i els valors de l’artesania i el reciclatge com a contrapunt de l’actual fabricació en sèrie de productes homogenis i massificats.


Actualment, Internet té un gran pes en la difusió de l’Steampunk i l’interès va en augment. A Catalunya, aquesta tendència guanya nous adeptes, que davant d’un context socio-econòmic incert, s’inspiren en futurs imaginaris per evadir la crua realitat. Mostra d’aquest fenomen és l’èxit de la primera Setmana Retrofuturista a Barcelona o l’exposició del MIBA dedicada íntegrament a aquest corrent cultural.


Maria Almenar
Maria AlmenarPeriodista. Especialitzada en moda i tendències. www.tendenciasaldente.com
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar