loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Schengenland, un club selecte

Laia Virgili Opinió dimecres, 27 de març de 2013

Al 1985 Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg van crear l’embrió del que coneixem actualment com a Espai i Cooperació Schengen, que va entrar en vigor el 26 de març del 1995. La finalitat del Tractat no és altra que la supressió del control de fronteres internes entre els membres signataris de Schengen, així com l’augment de la cooperació i la coordinació entre els serveis policials i les autoritats judicials dels Estats. D’aquesta manera es pretén garantir la seguretat dins d’aquest espai.

Al llarg de 18 anys doncs, les fronteres exteriors de Schengen s’han anat ampliant i blindant, donant lloc al que es coneix com la Fortalesa Europa: un espai de llibertat interna però alhora proteccionista davant les amenaces exteriors. I és que els límits de Schengenland han sobrepassat la geografia del continent gràcies a la col·laboració de tercers països com el Marroc, que actua com un mur de contenció per tal de frenar les migracions cap a Europa que provenen de l’Àfrica subsahariana.

D’altra banda, no tots els membres de la UE però pertanyen a Schengen (Xipre, Irlanda, Romania i Bulgària) malgrat que apliquin algunes de les mesures i, en canvi, països no comunitaris com Suïssa, Islàndia, Liechtenstein i Noruega, sí que estan adscrits a l’acord. Regne Unit i Irlanda, per exemple, no són Schengen per voluntat pròpia, així com també Xipre, que va decidir no esdevenir-ne part per tal d’evitar els problemes que planteja la divisió de facto de l’illa.

Molt diferent, però, és el cas de Romania i Bulgària ja que, a dia d’avui, es troben en llista d’espera. Ambdós, Estats de la UE - amb un ingrés al 2007 amb drets retallats com les moratòries- esperaven que Alemanya, Finlàndia i Holanda aixequessin per fi el seu vet. No obstant, aquests països han al•legat de nou les deficiències que presenten tant Romania com Bulgària en la lluita contra la corrupció i el crim organitzat.

I és que sense unanimitat de tots els membres de Schengen no hi pot haver acord d’ampliacions, de manera que Romania i Bulgària hauran d’esperar com a mínim fins a finals del 2013, quan es reprengui el debat, per esbrinar què opinen la resta de membres. Benvinguts a Schengenland doncs, on la unió pot esdevenir exclusió.


Laia Virgili
Laia VirgiliPeriodista i màster en migracions i mediació social
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar